Hlavní navigace

Valka na internetu

27. 7. 2009 11:56 (aktualizováno) Nishkam Jan.

Kdysi me zasahlo brutalni video natocene cecenskymi vojaky. Tenkrat jsem odmitl dat na nej odkaz. Prislo mi to jako moc silny kafe. Ted se v prostredi ruskeho a beloruskeho interentu odehrava udalost, ktera se znovu tyka cecenskych videi a hne emocemi obrovskeho mnozstvi lidi.

Videa, ukazujici jak Cecenci rezou krky ruskym vojakum, pred 2 mesici (3. cervna 2009) zverejnila na svem blogu beloruska blogerka zmagarka. Nazev clanku je „Cecenci zabijeji ruske vojaky jako prasata“

Probehla mensi diskuze pod clankem a pak se ten clanek objevil v top ratingu ruskeho Yandexu, co prilakalo dalsi pozornost. Mimo jine se tomu zhrozil sam velky designer a bloger Artemij Lebedev, vystupujici pod nikem tema. Ve svem blogu publikaci nasili razne odsoudil a sdelil, ze pozada vlastnika livejournal.com o zmenu pravidel a zavedeni cenzury na dokumentovane projevy nasili.

Par poznamek:

  1. Blogovaci system livejournal.com – LJ byl vyvinut v USA a od urcite doby ho vlastni ruska firma SUP
  2. Artemij Lebedev – tema, celebrita ruskeho internetu, kolem 34 500 „friends“
  3. Tema taky neni zadny svatousek, dlouhodobe porada soutez na nejlepsi blogerske „cecky“ – uzivatelky LJ mu posilaji fotky s obnazenymi nadry spolecne se svoji prezdivkou na livejournal.com. Minuly rok mu na LJ zablokovali account kvuli zverejneni hanbatych fotek neplnoletych.
  4. Tema nejdrive zadal zruseni blogu zmagarky u vedeni LJ, ale dostal negativni odpoved. Pry ten clanek neni pekny, ale neporusuje pravidla LJ

V teto chvili pod clankem temy je zhruba 3500 komentaru. Kdo rozumi rusky, muzete se podivat na tu nadheru, srovnatelnou s zumpou ceskych diskuzi pod politickymi clanky.

Clanek zmagarky ma pres 2000 komentaru, mezi kteryma najdete vyhruzky zabiti s pomalym mucenim a kopii trestniho oznameni za podnecovani nasili.

Komentare k teto vlne emoci se objevili take v nekterych mainstreamovych novinach a mnoha dalsich blozich. Vzdy bohate a vysoce emotivne komentovane.

Muj subjektivni nazor k vyse uvedenemu

  • Nemam rad valku a krvave nasili
  • Nelibi se mi valka Rusu v Cecensku ani ten rezim, ktery tam vytvorili
  • Nelibi se mi zabijeni bezbrannych zajatcu ani jejich nataceni na video
  • Myslim, ze rozumim duvodum, proc to ty Cecenci udelali. Je dobre vedet, ze casto ruske vojaky sami chteji jit do takove valky z vlastni blbosti, a dokonce kvuli moznosti neco nakrast. To video melo je zastrasit a odradit od tech blbych napadu, ukazat, ze valka neni sranda a ze se Cecenci nevzdaji.
  • Ruska vlada svoji zaslepenosti a aroganci vyvolava odpor a nenavist jejich sousedu. Skonci to podle mne spatne predevsim pro samotne Rusy. Nejdrive ze vseho IMHO ztrati Kavkaz

Neresim ted cenzuru, jsem presvedcen, ze kazdy soukromy subjekt ma pravo vytvorit na svych strankach pravidla jake chce.

Co mne na te situaci zajima je ted toto:

Valka uz neni dnes nekde daleko, netyka se jen vojaku. Diky/kvuli modernim technologiim mame moznost se stat svedky a na vlastni oci videt opravdovou necenzurovanou brutalitu. Zmeni to nejak nase chovani, ma to moznosti ovlivnit globalni politiku?

A nakonec odkaz na puvodni clanek zmagarki obsahujici valecne video se zabijenim ruskych zajatcu – neni urceno pro deti ani nedoporucuji lidem slabsi povahy – tady je.

p.s. Zajima me vas nazor, ale pokud se rozhodnete napsat komentar, zkuste prosim udrzet urcitou uroven diskuze.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).