Hlavní navigace

Názor ke článku Hledá se RSS čtečka od Miloslav Ponkrác - [2] Jenže XML je _složitý_ standard. Chca nechca...

  • 15. 8. 2007 16:09

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [2] Jenže XML je _složitý_ standard. Chca nechca pokud to má parsovat všechno co je v XML normě (četli jste tu normu vůbec?), tak to není vůbec tak jednoduché naprogramovat. A hlavně je to úplně zbytečné to programovat.

    Není pravda, že se nutně programují knihovny klikni/táhni atd.., ale knihovny se při programování používaly vždycky od první chvíle co se programování vynalezlo. Protože prostě naprogramovat si všechno sám od píky je sice zajímavé, ale výsledek je časově i kvalitou zcela neadekvátní investované energii.

    Proč by neměly být všechny feedy v paměti? Pokud by nebyly, pak je nutné programovat složité cachování výsledků na disk a zase zpátky do paměti - nehledě vůbec na problémy třeba s tříděním takového paskvilu. Programátor rozhodně zvolí styl vše v paměti - pokud se mu to vejde do pár MB, není-li masochista.

    Alternativou je mít všechny feedy v nějaké databázi. Ale i databáze nějakou paměť sežere, takže je to prašť jak uhoď. Výhodou databáze ale je, že zabraná paměť by při enormním počtu feedů nerostla, ale zůstala by stálá.

    A jak píšu, zkoušel jsem si změřit kolik ve Windows XP zabírá jeden můj velmi jednoduchý program, který nepoužívá naprosto žádnou knihovnu, nemá žádná data v paměti - a dělá jen velmi primitivní věc. Tedy je napsán od píky jen s využitím služeb Windows. I tento primitivní program zabírá přes 3 MB fyzické paměti!!! Je to proto, že Windows samy mají nějakou režii kolem každého programu. Takže Vaše paměťové nároky na Windows rozhodně splnit nejdou. Ten samý program na Windows 2000 zabírá paměti podstatné méně - prostě Windows 2000 mají mnohem nižší režii na program. Ve Windows Vista bude režie Windows naopak mnohem vyšší.

    Prostě ať chcete, nebo ne, můj odhad je, že i jednoduchá čtečka se pod 10 MB paměti prostě nedostane, i kdyby se programátor pochlapil.

    Pokud si myslíte, že to jde líp, sedněte a naprogramujte. Programuju hodně let a vím, že Vaše paměťové nároky jsou úplná utopie. Prostě kdybyste programátorovi zaplatil třeba zlatem a drahým kamením, tak prostě nejsou možné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).