Hlavní navigace

Proč by měli (nejen) novináři blogovat

11. 3. 2008 10:37 Michal Černý

Blog se stává fenoménem internetu. Je jednoduchou cestou, jak presentovat své názory, publikovat články a současně být in a svobodný. Možná právě ona volnost a svoboda by měla novináře lákat. Proč?

Blog na rozdíl od klasického publikování je médiem značně neformálnějším, téměř ničím nekorigovaným a skutečně svobodným v širokém slova smyslu. Můžete psát o čem chcete a jak chcete, můžete se do dotknout témat, která by v klasických médiích neprošla. A navíc i styl může být o dost volnější.

Jistě blogování má pro novináře i řadu úskalí – zatímco když píší do časopisů a novin mají svůj výdělek jistý, do blogů často píší zadarmo, nebo za honorář, který je závislý na návštěvnosti či názoru někoho, kdo vybírá „top články“. To co obvykle dělají jako činnost směřující k obživě, často musí u blogů dělat zdarma.

Výhody alespoň občasného blogování jsou ale zřejmé – člověk se opět může vymanit s neviditelných provazů, která na něj splétá nejedna redakce, ale také on sám na sebe. Má možnost psát „filosofie“ místo „filozofie“, „komunismus“ místo „komunizmus“ bez ohledu na názor jazykového korektora.

Blog je svobodnějším médiem, která „unese“ víc, než obvyklé noviny či časopisy. Redaktor může svůj příspěvek neustále doplňovat či aktualizovat (což je má oblíbená činnost), reagovat na povětšinou daleko méně bouřlivou diskusi a nechat se konfrontovat s ostatními bloggery. To může být velice pozitivní, protože třeba časem zjistí, že není zas až taková hvězda, jak si myslel.

Blogování je přitažlivé nejen pro grafomany (tedy novináře), ale také pro čtenáře, kteří mohou nazírat na informace jinak podané a garantované jen kvalitou autora. Ten se může věnovat tématům, která by jinak byla značně minoritní a tedy ne příliš chtěná. To vše bez nátlaku a pocitu nutnosti se někomu či něčemu zavděčit. Prostě jen tak.

Nevím, jestli tato glosa bude mezi několika nejlepšími spoty tohoto měsíce, a tedy finančně ohodnocena, nevím jestli si ji někdo přečte, nebo proč to vlastně dělá. Vím ale, že mi její napsání udělalo radost. A proto to dělám.

Blogujete?

  • Ano, na vlastním webu.
    27 %
  • Ano, na blog, bloguje, apod.
    14 %
  • Ano, na blogu při klasickém médiu (Lupa, Lidovky, iDnes,...)
    18 %
  • Ne.
    41 %

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).