Hlavní navigace

Google má důvod ke spokojenosti

20. 7. 2011 21:00 Michal Černý

Yahoo oznámilo nepříliš dobré ekonomické výsledky a Google Plus se velice slušně daří.

Zatímco Google před časem zveřejnil výsledky svého hospodaření, které dopadly více než dobře, jeho velký konkurent Yahoo se tak dobrými čísly pochlubit nemůže. Zisk vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 11 procent na 213 milionů dolarů, avšak k růstu přispěla hlavně úsporná opatření, příjmy se naopak navzdory oživení zájmu o reklamu na internetu snížily. Za ziskem je tak možné vidět především ukončení či omezení provozu některých služeb.

Vykázala zisk na akcii 19 centů, čímž vyrovnala konsensus. K růstu přispěla zejména opatření současné ředitelky Carol Bartzové na snížení nákladů. Hlavním problémem je, že tržby firmy ale klesly o 23 procent na 1,23 miliardy USD, přestože inzerenti v poslední době stále více utrácejí za reklamu na internetu, což se projevilo i na výsledcích Google. Slabý je také výhled, ve kterém Yahoo neočekává žádné velké zlepšení.

Špatná čísla Yahoo nejsou dobrou zprávou ani pro Microsoft, který portálu Yahoo zajišťuje vyhledávání. Ač všichni říkají, že jsou rádi, že mají konkurenci je jasné, že realita je obvykle poněkud jiná. Pokud jde o výsledky trhu, pak je třeba říci, že v současné době začíná objevovat stále větší ostražitost k nových technologickým projektům – ať již jde o Linkedin nebo plánované IPO Zingy či Facebooku.

Druhým důvodem ke spokojenosti Google je sociální síť Plus, které je sice zatím na pozvánky, ale lidi poměrně baví a zdá se, že ač je na pozvánky poměrně utěšeně roste a mohl by se rychle dostat někam k dvaceti miliónům aktivních uživatelů již v nejbližších dnech. Jistě není bez zajímavosti sledovat určité rozpaky řady uživatelů, kteří marně hledají diferenci mezi Twitter, Facebook a právě Plus.

Co bude rozhodující bude zřejmě okamžik uvolnění pozvánek. Lze očekávat, že se účet otevře automaticky všem, kdo mají vyplněný Google profil nebo alespoň Gmail a Google se je bude snažit přesvědčit o efektivnosti tohoto komunikačního kanálu. Zda se mu to povede více než z Buzz, které půjdou zřejmě do kytek je na zvážení, ale myslím, že do roka se na sto miliónů aktivních uživatel dostane.

Zájem o sociální síť dokumentuje také skutečnost, že klient pro Plus je nejstahovanější aplikací posledních dnů pro Android. Ostatně při porovnání jeho funkcí, možností a pohodlného ovládání s Facebookovým klientem se není čemu divit. Možná také to by mohla být jedna s cest, jak ukořistit nemalé množství uživatelů. Propojení s dalšími službami, které používají uživatelé Androidu bude jistě bonusem navíc. Jistě bude hodně těch, kteří jej začnou používat je kvůli vylepšenému Picasa Web Album a síť si prostě oblíbí. Dobrou zprávou pro Google také je funkční klient pro iPhone.

A zde se dostáváme ke zřejmě jediné špatné správě pro internetovou jedničku posledních dnů. Podle aktuálních dat je iOS lákavějším pro vývojáře nežli Android a vzniká pro něj také více nových aplikací, což může být poměrně velký problém. Jakým způsobem to hodlá Google řešit ještě není jasné. Co ale jisté je, že se snaží vývojáře co nejblíže Google udržet. Důkazem budiž podpora Gitu u Google Code. Zda to bude mít nějaký dopad na počet aplikací pro Android je těžké odhadnout, neboť nějaká přímá souvislost se nenabízí.

Google tak má poměrně optimistický počátek prázdnin a bude jistě zajímavé sledovat, zda mu je někdo pokazí. Jednou z možných špatných zpráv by jistě bylo spuštění sociální sítě od Microsoftu bez pozvánek. Zda se to dá čekat, ale nevíme.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).