Hlavní navigace

Březen, měsíc internetu právě startuje

2. 3. 2008 21:13 (aktualizováno) Michal Černý

Dnešním dnem odstartoval další ročník kampaně březen, měsíc internetu. Ten letošní je zaměřen hlavně dvě témata – problémy hendikepovaných osob a bezpečnost. Obě dvě témata však musíme vnímat v patřičné šíři. Pokud jde o hendikepované, pak má celý projekt upozornit na prvky, které znemožňují například slabozrakým či slepým užívat určité stránky.

Aktualizováno.

Je zde snaha o presentaci kritérií, které by měli býti dodržovány, ale často se na ně zapomíná. Pokud jde o bezpečnost, pak je velkým tématem letošního roku dítě a internet, což je mimochodem téma, o kterém se na Lupě poslední dobou poměrně píše.

Pokud jde o přístup na web pro hendikepované spoluobčany, pak se naskýtá otázka validity zdrojových kódů a „aktivních prvků“ na webových stránkách. Mnoho lidí považuje validitu za cosi zbytečného a jen zbytečně otravného, jiní se zase snaží, aby jeho web prošel testem validity. Pro malý průzkum užijeme český nástroj pro kontrolu validnosti, který používá o něco přísnější kritéria, než ten mezinárodní.

web chyb varování
iDnes.cz 0 22
lidovky.cz 1 29
lupa.cz 3 80
upol.cz 3 80
centrum.cz 3 92
muni.cz 4 38
aktualne.cz 4 70
novinky.cz 10 67
iHNed.cz 12 50
Seznam.cz 19 72
google.cz 35 10
cuni.cz 78 29
atlas.cz 337 75

Ať se nám to líbí, nebo nelíbí, nejlépe v testu dopadly weby skupiny Mafra. Jediným plně validním webem v našem minitestu byl iDnes! Fatálním propadákem je Atlas a Karlova universita. Je zarážející, že právě universita, která dbá na maximální možnou integraci znevýhodněných studentů, nemá validní web. Přitom pro zrakově postižené, je právě validita velice důležitou záležitostí, i když ani validní web nemusí býti dostačujícím. Například díky špatně vyrobeným popiskům obrázků, může býti navigace na stránkách velice obtížná. Takže ani validace neznamená vše.

Pokud se chcete o tom, jak by měli vypadat stránky tak, aby byli dobře přístupné pro zrakově postižené, pak nelze než doporučit web Blindfriendly. Na něm také naleznete metodiku pro tvorbu bezbariérového webu webu – kromě zmiňované validity, je potřeba pamatovat na to, že je jejich vnímání webu lineární (což je například důležité pro tvorbu tabulek). Nebo například informace, že by na stránkách nemělo nic blikat s větší frekvencí jen 1 Hz, což je zajímá informace směrem k tvůrcům reklamy. Dále pak dostatečně výstižné nadpisy, přehledné názvy odkazů, popisky obrázků, kontrastní písmo, jednolité pozadí či velikost textu nezadávaného v absolutní velikosti. Více informací pak naleznete v metodice.

Užitečným nástrojem pro kontrolu webu může být například Jyxo toolbar. Ten umožňuje různé zobrazování stránky, včetně vypnutých css, což je funkce užitečná nejen pro PDA verse webu, ale také pro kontolu čitelnosti v textových prohlížečích, které v různých modifikacích používají právě nevidomí a slabozrací.

Březen, měsíc internetu je velice důležitá iniciativa, protože otevírá témata, o kterých se ne vždy mluví. S tohoto pohledu vyšel velice zajímavým vývojem a z mnohých jeho plodů těžíme dodnes.
Více informací na:
http://www.bre­zen.cz/,
nebo na tomto blogu v průběhu celého měsíce března.

Považujete validitu za důležité měřítko kvality stránek?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).