Hlavní navigace

Zase ty aktualizace a debata s Vistou…

14. 7. 2008 22:35 Rostislav Kocman

Před chvílí jsem zapnul počítač a Vista si se mnou jako obvykle po přihlášení začala povídat. Tedy, on je to spíš bublinkový monolog. Pokud byste náhodou nevěděli, jestli říkat Visty nebo Vista, tak jednoznačně Vista podle vzoru žena – je jasné, že jinde si tvůrci Visty vzor vzít nemohli.

Takže bublinky – mám málo místa na jednom disku (stačí mi to říct jednou, kromě toho není systémový), mám si zkontrolovat nastavení uživatelských účtů (samozřejmě že mám vypnuté UAC, chci pracovat), mám se podívat na nastavení antiviru (ano, nemám zapnuté typické nastavení a nechci kontrolovat každý otevíraný dokument), a ano, samozřejmě, čeká na mně asi tak 85 MB aktualizací, většinou opravujících nějaké bezpečnostní chyby.

No co se dá dělat. Sice netuším, jestli se za dva dny někde nedočtu, že v bezpečnostních aktualizacích se našla bezpečnostní díra, ale všechno poctivě stáhnu a se skřípěním zubů každou chvíli klikám na dialog, kterým znovu zdůrazňuji, že nic zatím restartovat nechci. Když už si myslím, že více se můj počítač aktualizovat nedá, otevřu si PDF a dozvím se, že nepoužívám aktuální verzi Readeru. Což je podle Adobe problém, protože ta moje verze je prý nebezpečná (insecure). Ale proč mi potom Adobe nutí nějakou 8.a.b.c verzi, když na webu je k dispozici devítka? Což si ale musím zjistit sám.

Nejde aktualizovat jinak? Lépe?

Nedávno jsem si nainstaloval aplikaci Secunia PSI (Personal Software Inspector). Je to RC3 verze, ale nenarazil jsem na problém. Je to program, který zkontroluje software ve vašem počítači a řekne vám, zda máte tu nejaktuálnější verzi (nebo zda již skončila podpora pro váš software) a kde si případně můžete stáhnout aktualizace. Bohužel už je nestáhne a nespustí aktualizaci. Asi nemusím dodávat, že jde o aplikaci pro Windows, protože jiné platformy řeší systémově aktualizace jinak.

Vzhledem k tomu, jak dlouho se u Windows XP řešily problémy s bezpečnostní a aktualizacemi, tak by podobná aplikace měla být dávno součástí Windows (ve Vista povinně, pro XP jako aktualizace…). Microsoft už dnes nabízí přes Windows Update aktualizace pro operační systém a aplikace Office. Ostatní aplikace si řeší aktualizace zvlášť. Není už ale načase, aby byl aktualizační systém otevřenou platformou?

Neměl by operační systém umět zjistit, jestli vám nechybí aktualizace i pro další zaregistrované aplikace ve vašem počítači, nabídnout vám stažení těchto aktualizací a zajistit jejich správu? A to vše bez obtěžování typu nové smlouvy a nelogické restarty? Pak by totiž nedocházelo k tomu, že se v různých průzkumech dočteme, že velká část uživatelů připojených k internetu nepoužívá třeba aktuální verze prohlížečů. A to je prohlížeč dnes hlavní branou pro škodlivý software. Ani bych nechtěl vědět, jak jsou na tom aktualizace jiných aplikací než internetových prohlížečů.

Jestli mi chce někdo napsat, že jsou i jiné platformy, které aktualizace mají vyřešené podobným způsobem, o kterém mluvím, tak to vím, třeba Suse nebo Mandrivu jsem zkoušel používat. A vím, že Mac má něco podobného. Takže nechápu, proč něco podobného nemá Vista. I když abych jenom nekritizoval, pokrok oproti Windows XP tu je. Máte k dispozici skromné okno, kde si můžete zobrazit historii aktualizací a při instalaci se můžete dívat na krásně zelený animovaný status bar.

Proč si uživatelé Windows neaktualizují?

Spousta uživatelů Windows je dnes již vůči bezpečnostním hrozbám otupělá. Že je někde bezpečnostní díra se můžete dočíst každý den několikrát. Jenže pokud se s problémem přímo nesetkáte, tak ho tak silně nevnímáte. Pokud vám to přijde nelogické, tak opusťte svět pouhých počítačů a zeptejte se pojišťováků, od kdy až se jim daří prodávat pojistky proti živelným pohromám. A nebýt tam skupiny rizik, tak proti vichřicím by se až do loňska taky nikdo nepojišťoval. Samozřejmě až na pár předvídavých lidí a pár paranoiků.

Podobně působí i počítačové bezpečnostní hrozby – než něco běžným uživatelům počítače smaže jejich sbírku mp3, tak nad aktualizacemi tolik přemýšlet nebudou a řeknou si, že jich se to netýká, protože hudbu a filmy stahují z bezpečných zdrojů a s pornoservery taky dosud neměli problém. A i když začnou hrozbu trošku vnímat, tak budou váhat, jestli aktualizovat svůj počítač přes Windows Update, protože se bojí toho, že jim Microsoft přijde na jejich nelegální Windows a vypne jim je. I to může být důsledek reklamních kampaní s černou obrazovkou.

Aktualizace obtěžují uživatele

Dalším problémem může být samotný proces aktualizací. Sám se považuji za uvědomělého uživatele, které aktualizuje relativně ihned. Tím chci říct, že u Service packů čekám jen pár týdnů, než se přijde na to, jaké další chyby do systému zanášejí, a u rychle vydávaných oprav čekám jen pár dní. Ale musím se přiznat, že nejradši bych se celému procesu stahování (to ještě jde) a instalace aktualizací vyhnul. Méně trpělivý a uvědomělý uživatel počítače už ale tak jako já postupovat nemusí.

Na aktualizacích mi vadí několik věcí. Kromě již zmiňované nesystémovosti aktualizací je to spousta obtěžujících drobností. V poslední době například neustále někde musím odsouhlasovat nové verze terms & conditions. Přiznám se bez mučení. Nečtu je. Jediné co mně zaujalo u nějaké aktualizace od Microsoftu, je sdělení, že neručí za nic, ale kdyby náhodou ano, o čemž jeho právníci určitě pochybují, tak do výše 5 dolarů. No tak to jsem hned klidnější.

Ještě víc mi ale vadí restarty. Drtivá většina aktualizovaných aplikací funguje i po instalaci opravy či patche stejně jako předtím. Asi s bezpečnostní chybou, na kterou bych zřejmě nikdy nenarazil, ale tohle nechci podceňovat ani zpochybňovat. Ale ať mi někdo z těch lidí, co mně nutí k restartu, vysvětlí, proč to musím udělat hned a ne až dokončím práci a budu počítač stejně vypínat nebo ho restartovat z jiného důvodů, jako je paměťová nenažranost Outlooku, Firefoxu, špatně napsaný klient ICQ nebo kombinace Ajaxu a flashe způsobující replikaci serverové databáze do mého prohlížeče?

Když už musím vaši chybovou aplikaci používat pár týdnů, od zveřejnění chyby po její opravu (a pár měsíců až let, kdy o chybě vůbec netušíte), tak proč restart nepočká pár hodin, až já sám se rozhodnu počítač vypnout a druhý den ráno zapnout? Ještě to tak chápu při instalaci Service Packu pro Windows, ale u drobných aktualizací opravdu ne.

Někdo ale doporučuje i neaktualizovat…

No nic, už na mně zase bliká okno dožadující se restartu. Naštěstí se dá o 10 minut až 4 hodiny další vyskočení na obrazovku odložit. Mezitím na druhém reinstalovaném notebooku stáhnu správnou verzi JRE od Sunu. Musím vybrat tu správnou, ale nikoliv nejnovější. Přítelkyně totiž používá internetové bankovnictví od komerčky a to zase s nejnovějším JRE podle infolinky nefunguje. No ona komerčka má vůbec aktualizační cyklus internetového bankovnictví trošku zvláštní. Ale co bych si stěžoval, už jí nevadí IE7, ani Firefox 3. Ale to by bylo na jiný článek, takže snad se uvidíme po restartu.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).