Hlavní navigace

Přehmaty českých IT webů

25. 4. 2007 19:30 (aktualizováno) peen

Tak jsem narazil na pár věcí, které mi nedají, abych o nich nezveřejnil své mínění. Jedná se o určité přehmaty nebo, chcete-li, faux pas, webů, které se u nás zabývají IT.

Technet

Tak na prvním místě je rozhodně technet se svým článkem z redakčního deníku. Lucie Kořistková se ve stati nazvané Dvacet počítačů pirátů teď „hlídá“ policie pouští do vod, kde si evidentně není příliš jistá. Ale nedává to na první pohled najevo a z patra píše nesmysly, aby tuto nejistotu zamaskovala.

V jednom jediném odstavci zvládne kázat o nutnosti rozšiřování právního povědomí o nelegálnosti některých činností na internetu a zároveň toto povědomí setřít tvrzením, že stahování a nabízení programů je trestné.

Což o to, stát se může lecos, deník redakce je spíše blog, ale očekával bych, že v tom případě alespoň bude reagovat na připomínky. A když ne ona, tak někdo fundovanější z redakce Technetu.

Živě

U Živě je to spíše dlouhodobá záležitost, než jeden konkrétní exces. Ať si vkládají odkazy na weby ve své skupině. Proč ne, to by mi nevadilo. Ale podsouvat je čtenářům jako krátké zprávy? Co je to za krátkou IT zprávu, pod kterou se mi objeví sáhodlouhý článek o hypotékách nebo nejnovější Škodovce?

Ale budiž, i to bych přešel. Ale že tyhle zprávy mají tu drzost i rozesílat RSSkem – tam prostě reklamu nesnáším a tohle nic jiného není, i když se to schovává za jinou fasádu.

RSSka z Živě už holt nečtu a i na jejich web už zabloudím spíš na doporučení někoho, kdo tam zahlédl něco zajímavého, než že bych tam chodil pravidelně, jako dříve.

Lupa

Ač, mne to mrzí, protože Lupu považuji za jednu z nejlepších v tomhle směru u nás, ani jí se občas nevyhne nějaký přehmat. Pro mne je takovým přehmatem uveřejnění článku Velikost písma v moderních prohlížečích.

Přijde mi, že je zaprvé mimo z hlediska čtenářů. Psát o tom, jak zvětšit písmo v browseru pro pravidelné návštěvníky Lupy je spíše nošením dříví do lesa než čím jiným. Zadruhé je dost nepřehledně napsaný. Alespoň mně dělalo dost problémy prokousat se alespoň hlavními věcmi, které článek hlásá. Za třetí si myslím, že ve svých názorech nemá autor pravdu, a prohlášení, že dlouhodobě odsuzované nekorektní chování IE při zvětšování písma je správné, mi přijde na Lupě trochu divné.

Na druhou stranu se pod článkem rozvinula velmi zajímavá diskuze, která je podle mne asi tak stokrát přínosnější než samotný článek. I když reakce autora typu „To neumíte udělat web, tak si vymýšlíte útočnou obhajobu“ mi nepřijdou zrovna košer.


Tak jsem si tu kritiku pěkně odbil, ulevilo se mi, a budu mít minimálně na týden klid :)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).