Hlavní navigace

Linkuj vs. Vybrali.sme - proč jsou Slováci lepší?

12. 3. 2009 16:47 peen

S našimi lokálními službami typu Diggu se již asi setkal každý, kdo má nějaký blog nebo webové stránky. Zajímavé je ovšem srovnání s našimi východními sousedy. Na Vybrali.sme.sk se totiž Linkuj.cz nehrabe ani zdaleka.

V čem je zásadní rozdíl? V množství lidí, které tyto služby aktivně používají, to jest linkují do nich články. Samozřejmě s Diggem se nedá srovnávat ani jedna, ale Linkuj je z tohohle pohledu naprosto nevěrohodné. Je to proto, že stačí opravdu minimum lidí, aby dostali jakýkoli, byť naprosto pitomý, článek do top žebříčků.

V dením žebříčku: Linkuj 2–12 hlasů, Vybrali.sme 8–132 hlasů

V týdením žebříčku: Linkuj 5–21 hlasů, Vybrali.sme 85–257 hlasů

V měsíčním žebříčku: Linkuj hlasů 13–37, Vybrali.sme 215–351 hlasů

Z tohoto je jasně vidět, že Linkuj neplní svůj účel, protože je snadno manipulovatelné. Nějaké rozumnější a smysluplnější výsledku výběru opravdu zajímavých článků zde můžeme čekat až od měsíčního žebříčku. Na Vybrali.sme se jasně projevuje propojení se službami SME, takže články na vrcholu žebříčku jsou opravdu zajímavé (byť vstažené ke Slovensku) – nejedná se o žádná rádobyvtipná videa a podobně.

Nicméně i v oboru „vtipností“ Linkuj.cz za Slovenskem zaostává. Mnohem mladší služba Pozrisi.sk má opět více aktivních uživatelů, přestože je o hodně mladší než Linkuj.

Zde tedy nastává okamžik, kdy je vhodný zeptat se na příčiny. Podle mne jsou dvě. Linkuj je špatně udržovaný systém, kde se nic nezlepšuje, spam se nepostihuje. Druhá je podle mě prostě větší lenost Čechů, vyjádřená krédem „Když to není můj nebo kámošův web, tak proč bych ho někam linkoval“.

Prostě pořádný český linkovací obecný web tu pořád chybí a to je škoda.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).