Hlavní navigace

Paymail, anebo emailový billing

6. 2. 2007 23:00 nelson

Také Vám připadá, že na internetu chybí další platební kanál? Zdá se Vám, že jste jediný v okolí, kdo disponuje kreditní kartou odblokovanou pro platbou přes internet? Připadají Vám poplatky operátorů za MO billing příliš vysoké? Vše by mohl řešit například Paymail, aneb pay by your fucking email.

Vezměme si jako vzorek Českou republiku, kde měsíčně navštíví internet přibližně pět miliónu uživatelů. Většina z nich, přiznejme si to – počítačově méně negramotných (klikajících na podtržená místa v textu) bez znalosti anglického jazyka, což je ihned omezuje ke čtyřem platebním kanálům. Dobírka, převod, platba pomocí sms a důchodci velmi oblíbené SIPO, kterým je ovšem pro jednorázové platby nepoužitelný ;-) Díky tomu, že lidi nedisponuji znalosti angličtiny a nemaji embosovanou platební kartu ihned můžeme vyloučit systémy typu PayPal, pro který jsou tyto kritéria naprostou nutností (a doufám že se v diskuzi vyhnete i náhražkám PayPay, peníze na virtuální účet nikdo z těchto lidi převádět nechce a nebude).

Český důchodce právě vkládá peníze na účet pomocí nově zavedených bankomatů v oblasti Žižkova

Český důchodce právě vkládá peníze na účet pomocí nově zavedených bankomatů

Naproti tomu email je nástroj, kterým v dnešní době disponuje téměř sto procent této internetové populace a většina z nich s ním pomocí webového prohlížeče dokáže naprosto skvěle zacházet (odeslat – přijmout – čekat – příjmout – přeposlat známému – přeposlat kolegovi). Nemůžeme po lidech chtít aby si přece pamatovali číslo své kreditní karty, nebo heslo, ve kterém jsou obsažena velká + malá písmena a také číslice), jelikož u většiny je kapacita volného místa v jejich paměti vyčerpaná nutností si pamatovat čtyřmístný pin-kod k bankomatu z kterého jednou měsíčně vyloudí výplatu či sociální dávku.

Svůj email si ale pamatuje každý a heslo k němu se skládá u většiny z 4–8 znaků, které tvoří jméno jejich drahé polovičky, dítěte či domácího mazlíčka, což by mohlo být asi jedním z největších uskalí vize takového platebního kanálu.

Největší záhadou ale zůstává – Najde se někdo kdo by veškeré aspekty sjednotil a vytvořil tak pro tento vzorek tj.český lidi jednoduchý, bezpečný a transakčně výhodný platební kanál a vyšel tím vstříc uživateům, prodejcům, obchodnímu zákonníku, etickému kodexu a vlastně celému internetu ?

Líbil by se Vám jako platební kanál email?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).