Hlavní navigace

Názor ke článku Web 2.0 je bullshit od Lukas Mach - Samozřejmě, že většina web 2.0 projektů zemře, samozřejmě...

  • 23. 8. 2006 23:18

    Lukas Mach (neregistrovaný)

    Samozřejmě, že většina web 2.0 projektů zemře, samozřejmě že weby s rysy web20 tady byly už předtím, samozřejmě že většina těchhle webů má design, který zrovna teď frčí. Na tom nevidím nic divného a nic špatného, tenhle článek by klidně mohl mít nadpis s attitude otočenou o M_PI a pořád by byl konzistentní.

    Většina jakýchkoliv webů totiž zemře. Jinak to být ani nemůže za situace, kdy je věk průměrného webového vývojáře 16 let. Opravdu populárních totiž z principu může být jen několik implementací té které služby. To ale platí nejen pro web 2.0, ale i pro jakoukoliv jinou množinu webů (pokud ji tedy vyloženě nedefinujete jako "množina všech webů, které budou úspěšné"). Nikdo snad z povrchu země nevyhání projekty typu myspace, flickr, gmail, digg.com, last.fm a youtube - ať už se na to podívám jakkoliv, tak tyhle jsou prostě fajn (byť k tomu prvnímu může mít člověk i nějaké netechnické, čili _opravdu_ významné, výhrady) a všechny z nich jsou úspěšné.

    Není moc fair srovnávat "yahoo flickr" s "yahoo photos" nebo demonstrovat údajný neúspěch gmailu tím, že nedokázal za nějakých 24 měsíců rozdrtit rivala s pozicí podobně betonovou, jako má Microsoft na poli OS.

    Jasně, že se nedá úplně přesně definovat, co je web 2.0. Vždyť se ani nedá přesně definovat, co je "Londýn". Takováhle výtka mi tedy přijde rovněž ujetá.

    Je sice pěkný, že něco jako Google Page existovalo už dřív naprogramovaný v Javě, jenže Javě trvá asi sekundu než se v rámci prohlížeče na počítači pořádně rozhejbe. To ji automaticky staví někam na konec řady, kde si může tak maximálně pokecat s VB scriptem.

    Ačkoliv web20 samozřejmě není jen o AJAXu, tak se web rozhodně potřebuje dostat z fáze, kdy půl lidí používalo javascript na animaci sněžení vloček a druhá půlka žvatlala něco o tom, že javascript je špatný (protože prý někdo někde slyšel něco o tom, že to snad mají někteří lidé vypnuté), do fáze, kdy jsou javascript a jeho použití opravdu hodně hodně hodně dobří.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).