Hlavní navigace

Názor ke článku Volby v ČR, volby přes Internet a SMS, Estonsko budiž vzorem od internet - [9] ale vždyť to co píšete je nesmysl...

  • 5. 1. 2009 12:17

    internet (neregistrovaný)

    [9] ale vždyť to co píšete je nesmysl od A do Z. Zabezpečení záloh - vždyť v každé fázi máte data šifrovaná nějakou "nerozlousknu­telnou" šifrou, ve fázi kdy jsou data spárovaná dokonce dvěma, takže by vám to bylo celé k ničemu.

    Že nedůvěřujete volební komisi atd. tak pak nemůžete důvěřovat volbám jako celku, protože volební komise se o ně stará i teď. A to včetně agregovaných dat z jednotlivých okrsků.

    A přepočet? I dnes můžete pouze vzít počet lidí, kteří vhodili nějakou obálku do urny a porovnat to s počtem hlasů+neplatných hlasů+prázdných obálek a pak můžete samozřejmě přepočítat hlasy jednotlivým stranám. To samé můžete udělat i s elektronickými hlasy, jestli chcete, můžete si je nechat třeba vytisknout a přepočítat ručně, jestli se domníváte, že počítač může při nejjednodušší matemické operaci "součet" udělat více chyb než fyzická osoby - sčítači. Navíc tak zpochybňujete i volby na online terminálech, které už dnes jsou v desítkách států.

    V celém procesu jsou samozřejmě různé kontrolní mechanismy, CRC atp. takže nevěříte-li hollywoodským trhákům tak je prostě fakt, že taková data jsou bezpečnější než klasická (kde vám opravdu stačí uplatit pár členů komise v nějakém početnějším okrsku, a nebo jen řidiče vozícího urny plus celkem triviální operace na telefonním vedení a získáte dost hlasů.

    Samozřejmě základní premisa bezpečnosti je, že neexistuje bezpečný systém, pouze systém, na jehož nabourání by muselo být vynaloženo více prostředků, než kolik přinese. A vzhledem k tomu, že je to systém bezpečnější a sledovanější než bezpečnostní systémy bankovních domů, tak by hacker, který to zvládne, mohl být multimiliardářem s neomezenou mocí i bez voleb

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).