Hlavní navigace

Názor ke článku Volby v ČR, volby přes Internet a SMS, Estonsko budiž vzorem od internet - [5] je to jeden subjekt - počítač. Prostě...

  • 31. 12. 2008 12:00

    internet (neregistrovaný)

    [5] je to jeden subjekt - počítač. Prostě mu přijde milion zpráv podepsaných privátními klíči uživatelů. On to rozbalí veřejnými klíči, tj. zkontroluje správnost klíčů a další náležitosti, vyhodí duplicity, spáruje s voličským seznamem a vyhodí duplicity s voličským seznamem. Následně zahodí veškeré záznamy o párování vnitřního obsahu a vnější obálky, což je samozřejmě proces, kterému nemusíte věřit, ale který se dá velmi dobře zkontrolovat a který kontroluje nějaká nezávislá důvěryhodná instituce. A najednou máte tisíc pytlů neoznačených obálek s hlasy plus jeden pytel neoznačených elektronických obálek, které teprve po dokončení předchozího kroku rozšifrujete privátním klíčem voleb (opět tajnost klíče lze zajistit nějakým zkontrolovatelným mechanismem, např. nějakým náhodným generátorem na tisíc míst, který se uloží pod dohledem volební komise do sejfu). Žádná možnost narušení pak prostě nemůže vzniknout (leda byste nevěřil volebním komisím, ale ty jsou zárukou i u běžných voleb)

    [6] díky za připomínku, zapomněl jsem říct, že elektronické volby v Estonsku probíhají týden před normálními. Tj. když si koupíte/půjčíte cizí mobily a odhlasujete, tak ten člověk pak klidně může váš hlas přebít jiným svým hlasem ve volební místnosti. Ten týden je tam pro možné řešení námitek a problémů viz níže, práce s hlasy viz výše ovšem probíhá až po tom týdnu.

    [7] ano, já bych to klidně za pár stovek udělal taky, klidně před vámi zahlasuji jak si přejete. Pak zajdu volit osobně a jestliže mě nemáte pod zámkem, tak mi v tom nezabráníte a já vydělal pár stovek. Ale ano, je pravda, že je to maximálně STEJNĚ NEBEZPEČNÉ jako korespondenční hlasování, které je ovšem zcela běžné v mnoha demokraciích. Naopak bych zas já mohl argumentovat tím, že u běžných voleb může někdo hlasovat s kradenými/pod­vrženými občankami. Tam se nekontroluje ani podoba, jen RČ, které získáte snadno z mnoha veřejných databází. U elektronických voleb je identita daná držením tokenu a znalostí hesla (které můžete kdykoliv měnit), takže ani krádež vám nepomůže; a navíc pak lze takový hlas přehlasovat osobně.
    A když byste nějaký takový podvod chtěl udělat opravdu masivně (tedy řekněme alespoň u sta lidí), tak je pravděpodobnost že to utajíte zcela minimální (jak se říká, dva udrží tajemství jen když je jeden mrtvý)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).