Hlavní navigace

Smrtelníci vs SPAM 1:0

29. 6. 2011 7:29 (aktualizováno) informatik

Mnohem častěji zde na blogu píši o věcech, které mne nějakým způsobem iritují. Od palčivých témat jako je spam až po klamavou reklamu. Dneska mne něco příjemně překvapilo – zdá se, že boj se spamem se ne vždy podobá boji s větrnými mlýny.

26.6.2011 mi do poštovní schránky u Seznamu, kterou prakticky nijak nepoužívám, připlul český spam s odkazy na nějaký server s dárky a gadgety. Zajímalo by mne, kde na tu adresu přišli. Mám ji totiž spjatu s identitou na Spoluzaci.cz a na nic jiného ji vážně nemám. Možná v minulosti před pár lety jsem s ní vložil pár příspěvků na Stream.cz. Ještě podivnější však bylo, když v textu spamu bylo napsáno, že mi byl email zaslán na základě mé registrace v nějakém warez fóru (byly vyjmenovány nějaké 3 neznámé servery). To mne teda naštvalo, protože to prostě není možné a byl to jen kec. Možná spoléhal spamer na to, že si lidé řeknou „jo, asi jsem se někdy někde registroval“ a přejdou to. Ale já tedy ne. Nikdy jsem se na žádném warez fóru neregistroval a pochybuji, že to někdy udělám. Taky mohu vyloučit, že by někdo moji adresu při registraci zneužil, to by mi přišlo přinejmenším potvrzení o registraci…

Začal jsem tedy pátrat, kdo za tímto spamem stojí. Podle IP adresy jsem zjistil webhosting, zběžně prozkoumal jejich nabídku a vyčetl, že nabízejí i VPS. Spamer měl zřízenu VPSku, jejíž adresu bezostyšně v těle spamu ukazoval (neměl vlastní veřejnou IP adresu pro VPS, měl pouze přesměrování portu pro webserver a sdílenou veřejnou IP webhostingu), tedy jsem nelenil a napsal poněkud rozezlený email webhostérovi, což je firma www.4smart.cz. Ani jsem nečekal, že by se mi někdo ozval. Z minulosti mám zkušenost, že sice existují i „správní“ správci serverů, kteří jsou ochotni naslouchat a případ prověřit, ale jsou i takoví, kteří se neobtěžují s odpovědí a ponechávají „zlobivého“ zákazníka dělat neplechu, hlavně když z toho něco mají…

A tady přichází to příjemné překvapení. Promptně se mi ozval p. Marák z podpory 4smart.cz, který byl ochoten naslouchat a po přeposlání spamu následně i jednat. Nebudu vás napínat a nudit technickými detaily – výsledek je ten, že milý spamer byl zablokován a už si jen tak neškrtne. :) Možná by nebylo od věci napsat ještě provozovateli toho serveru s dárky a gadgety, kolik za to rozeslání spamu zaplatil a říci mu, že v podstatě vyhodil peníze z okna, neboť všechny odkazy v těle spamu odkazovaly nejprve na spamerovu VPSku, odkud bylo přesměrování na požadovanou adresu serveru s dárky. A teď je VPS neaktivní, takže…smůla, že? :-)))

Pohádka má tedy šťastný konec a projednou to vyhrálo dobro. Zlý spamer si zřejmě najde jinou VPSku k nekalým praktikám, na trhu jich je dost a má z čeho vybírat. Třeba je mu už ÚOOÚ v patách a stihne jej zastavit. Otázka je, budou i ostatní správci serverů na Internetu tak ochotní naslouchat a jednat jako p. Marák z 4smart.cz? Nezbývá než doufat. :-)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).