Hlavní navigace

Živé blogy

18. 7. 2008 13:48 (aktualizováno) Michal Černý

Na serveru zive.cz byli spuštěny blogy. Jedná se o dobrý nápad, nebo snahu ušetřit za redakci? A jak se vyvíjí první týden jejich života?

Po pravdě řečeno, mé pocity jsou přinejmenším smíšené. Na jednu stranu je potřeba ocenit to, že čtenáři jednoho z největších serverů o IT u nás mají možnost psát svůj IT blog. Čtenost asi nebude malá, takže motivace pisatelů je zřejmá. Vše je navíc podpořeno drobným „úplatkem“ pro ty nejlepší (300 kč). Navíc se blogy dostali na titulku a dokonce některé mezi články. Rozhodně tedy nelze říci, že by Computer Press nějak neodhadl situaci. Blogy se staly velice rychle integrální součástí webu. S tím, že některé spoty se objeví i v hojně čteném Computeru.

Na stranu druhou, bych měl ale několik výhrad. K čemu je dobrý blog jakým je http://akira.blog­.zive.cz/ ? Je psán čínskými znaky (nikoli ovšem v čínštině) a jeho jakýkoli možný přínos je nulový. Dobře chápu, že podle jednoho blogu se nedá soudit celý projekt.

Sahám tedy po blogu pan Čížka, který je pravidelným „psavcem“ na Živě. Jeho blog má tři příspěvky. Jeden o tom, jak rozmistuje plastikové předměty v přírodě a znečišťuje moře pet lahvemi. Druhý zřejmě o Twitteru, ale po pravdě řečeno jsem ho vůbec nepochopil. Třetí o fotoaparátu Olympus, o kterém se dočteme, že je božský a nalezneme jednu ukázkovou fotografii nepříliš vysoké kvalitě (čtverec (ne přesný) o hraně asi 480 px). Nevím, zdali takovýto blog má pan Čížek zapotřebí, což ale ostatně není moje věc.

Nalézt kvalitní text, ale není úplně nemožné. Příkladem může být seriál Dávám Windows šanci (http://miho.blog­.zive.cz/2008/07/­davam-windows-sanci-aneb-vista-z-pohledu-linuxaka/). Škoda jen, že docela povedený seriál vyšel začátkem roku na ABC Linuxu a autor ho jen znovu publikuje.  Nicméně autor své kvality má a dokonce vložil i něco původního. Mihův blog je asi tím nejlepším co na Živě blogu najdeme. Na druhou stranu nerozumím tomu, proč docela zajímavé články autor publikuje právě zde.

Jistě služba je zatím velice mladá a stále testuje své možnosti. Osobně mám ale obavu, že přínosnost blogů bude, s ohledem na jejich množství, sporná. A vůbec nejvíc se mi líbí blog redakce, který uveřejňuje v podstatě články a já vůbec nevím, proč je vydává za blog. Ale třeba to bude mít nějaký smysl.

Jak jsem pročítal reakce samotných blogerů, převažuje spokojenost a to bude pro Živě velice důležité. Vypadá to, že zvládla riziko to, že špatným startem otráví své uživatele na výbornou. Nic takového nenastalo, takže vedení bude zřejmě spokojeno. Navíc mám pocit, že přidání blogů vylepšilo vzhled titulní strany. Navíc získaly obsah, který může být velice zajímavý a je redakčně bez práce a téměř zadarmo. Co víc si přát?

Ještě technická informace na  závěr. Živě sáhlo po stejném blogovacím systému jako Lupa, tedy pod WordPress MU. Rozhodně tak lze čekat, že se někdo ozve s tím, že se Živě opičí. Třenice mezi Lupou a Živě například o zprávičkách jsou známé docela hojně. Nejsem si tedy jist, zdali nasazení právě WordPress MU bylo nejvíce šťastným řešením…

http://oblogu­.blog.zive.cz/

http://oblogu­.blog.zive.cz/2008/07/­blogy-na-zive-oficialne-spusteny/

Poznámka pod čarou, kterou na svých stránkách učinil Jiří Macich, snad jen dokreslí atmosféru:

„Na WordPressu běží i nové čtenářské blogy na Živě.cz. Jejich spuštění je docela pikantní záležitostí. Před lety, v době největšího boomu blogů, se autoři na Živě.cz předháněli v článcích posílající blogy do propadliště dějin. Ale blogy přežily a staly se nedílnou součástí dnešního webu a on-line mediálního světa. Vždyť třeba takový  TechCrunch je blog a přesto jde o prestižní a renomovaný zpravodajský server. Computer Press (vydavatel Živě.cz) pak začal s blogy redaktorů a včera tedy spustil čtenářské blogy. Řeklo by se, že s křížkem po funuse, ale to si nemyslím. Zkrátka hádky z diskuzního fóra si cílovka Živě.cz přesune na blogííísky ;-)“ 

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).