Hlavní navigace

Spory o domény z Prahy

29. 3. 2008 19:33 (aktualizováno) Michal Černý

Pražský rozhodčí soud, který pracuje při hospodářské a agrární komoře by měl od příštího roku rozhodovat spory o nadnárodní internetové domény typu .com, .net či .org. Až doposud rozhodoval spory ohledně domén .eu. Spektrem svých služeb chce oslovit celý svět. Vše by mělo odstartovat již na přelomu roku.

Spory bude možno vést v jazycích evropské unie, ale také v čínštině, japonštině či korejštině. Celá záležitost funguje elektronicky a zaměstnává asi 150 rozhodců. Základní spor (jeden soudce, žádné vymoženosti) o domenu .eu vyšel na 1665 eur.

Cílem pražského projektu je oslovit nejen Evropany, ale také uživatele a majitele domén z celého světa.

Konkurence není příliš velká – jeden soud v USA, jeden v Asii a jeden ve Švýcarsku. Pro občany EU by tak mohlo rozšíření kompetencí přinést celou řadu výhod a o zájemce tak asi nebude nouze.

Mimochodem soud pracuje asi dva roky a za tuto dobu rozhodl 930 sporů. S rozšířením počítá také s navýšením počtu rozhodců. Vypadá to, že se nějakému českému projektu může podařit udělat díra do světa. Snad největší brzdou bude ale asi silné euro (respektive levný dolar), které by mohlo pro mnoho účastníků spory poměrně značně podražit.

Samotný soud k celé věci podává následující komentář: „Mimořádného úspěchu dosáhl Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR, když byl jednomyslně schválen celosvětovým "správcem“ internetu, organizací ICANN, jako další sudiště pro rozhodování sporů týkajících se doménových jmen dle UDRP pravidel (např. .com, .net., .org aj.). Význam tohoto rozhodnutí vyplývá zejména z toho, že v současné době fungují na světě pouze dvě takováto sudiště, přičemž Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR je navíc i jediným sudištěm pro ADR řízení (.eu)."

Zdroj:http://­www.financnino­viny.cz/zpravo­dajstvi/pocita­ce/index_view­.php?id=304284

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).