Hlavní navigace

Není všechno online, co je na Internetu.

8. 10. 2007 20:45 casual

V souvislosti s prosakováním informací o připravované službě Microsoft Office Live Workspace se objevují spekulace o tom jak bude vypadat a co všechno bude nabízet. Přičemž mnohá očekávání se pravděpodobně bohužel nesplní.

Microsoft má v oblasti kancelářských dokumentů téměř monopol. Všichni ostatní výrobci musí řešit otázku kompatibility z dokumenty MS Office. Kde jsou ty doby, kdy Microsoft musel řešit jak je Excel kompatibilní s Lotus 1–2–3 nebo Word s WordPerfect ? Nevidím proto důvod proč by Microsoft, začal konkurovat sám sobě a zkoušel nahradit jisté zisky z prodeje krabic s MS Office, nejistými zisky poplatku za užití online verze. To že se konkurence snaží takové řešení prosadit, není ještě důvod. Tím, že Google nemá zázemí softwaru již nainstalovaného na počítači, online řešení je pro ni jako internetovou firmu naopak přirozené.

Hnacím motorem Microsoft Office Live Workspace bude podle mne to, co již má ve svém názvu a je to sdílení dokumentu v prostředí Internetu. Je to zdánlivě málo ambiciózní cíl, a proto také někteří sní o všech funkcích současného Wordu či Excelu implementovaných v okně prohlížeče. To ovšem není problém, který by trápil běžného uživatele, pracujícího s těmito dokumenty, ten se spíše setká s problémem, jak otevřít dokument na jiném počítači, než na kterém byl vytvořen.

Otázka snadného sdílení dokumentů je oblast, která by mohla generovat poptávku. Pokud začnu používat Google Docs, tak spíše proto, že se mi výrazně usnadní přístup k těmto dokumentu ze všech počítačů, které jsou připojeny k Internetu. A když mi tuhle možnost nabídne Microsoft, žádnou super online aplikaci na webu nepotřebuji, MS office na počítači už nainstalované mám. A že bych čekal, že mě Microsoft této závislosti na svých programech bude chtít zbavit? Tak to rozhodně nečekám.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).