Hlavní navigace

Agenti na Wikipedii

29. 8. 2007 14:48 casual

Tak prý se Wikipedii nedá věřit, její obsah upravuje CIA, Vatikán a čeští lidovci. Což je reprezentativní sbírka strašáků, dost odpudivá na to aby polekala čtenáře, který ji bych chtěl třeba použít.

Jenomže pokud z definice může upravovat tuto encyklopedii kdokoliv, tak proč by ji nemohli upravovat agenti, kněží i politici. Že budou lakovat skutečnost narůžovo? No to asi budou. Ale jde o to že by to principiálně nemělo vadit.

Ono totiž i když Honza z Horní Lhoty přispěje do Wikipedie příspěvkem o své vesničce střediskové, taky si ji možná taky přikrášlí a jde o to aby Pepa z Dolní Lhoty, který už má na Horní Lhotu jiný názor než rodák Honza ty informace uvedl na pravou míru.

Wikipédii sleduji z úžasem už delší dobu. Beru ji jako podivuhodný experiment. Může se podařit sestavit velkou, obsáhlou encyklopedii pouze prací dobrovolníků? Má velká skupina lidí takou samoregulační schopnost, že budou převládat kvalitní příspěvky nad vandalismem? A jak dlouho bude ještě provozována zadarmo a bez reklam?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).