Hlavní navigace

Wikimedia, -pedia, -ia - vyznáte se v tom?

1. 6. 2008 10:16 (aktualizováno) wiki

Člověk si zvykne na ledacos. Po letech užívání už těžko rozlišuje, co může být na první pohled nepřehledné a zmatené. Například – jména a značky Wikimedia. Ale, jak to působí na někoho, kdo se s tím denně nesetkává? Třeba mi pomůžete odpovědět.

Kolem známé Wikipedie se motá řada slov, jmen a značek – nejprve asi bude nejlepší je trochu probrat

  • Wikimedia Foundation – je americká nadace, která je provozovatelem Wikimedia projektů, zaštiťuje i vývoj wiki software MediaWiki
  • WikiMedia – obecná zastřešující značka pro všechny projekty
  • MediaWiki – populární free wiki engine, používá se na mnoha wiki i mimo Wikimedia
  • Wikipedia / Wikipedie – wiki encyklopedie, nejúspěšnější projekt Wikimedie
  • Wikia – komerční projekt free wiki hostingu, zcela oddělený od Wikimedia (existuje ale personální propojení, obojí založil Jim Wales)
  • wiki – obecné pojmenování, co přesně znamená bych tentokrát nerad rozváděl

Wikimedia kromě Wikipedie provozuje i další projekty, například úložiště multimediálního obsahu Wikimedia Commons, projekt tvorby učebnic a jiných textů Wikibooks / Wikiknihy, wiki slovník Wiktionary neboli Wikislovník a několik dalších.

Různé wiki projekty s wiki- v názvu ale provozují i jiné subjekty, například cestovatelské průvodce Wikitravel jsou projektem komerční Internet brands.

Wikipedii zná každý. Ale, znáte ten zbytek? Vyznáte se v něm?

(Toto blognutí je vlastně pokusem o anketu. Za odpovědi předem děkuji.)

Proč se ptám – objevil se návrh jméno/známkovou strategii Wikimedia radikálně změnit. Jednou z možností by třeba bylo, všechny Wikimedia projekty vecpat pod společnou známku, ke které by se přidával další rozlišovač. Například místo Wiktionary / Wikislovníku by se projekt jmenoval Wikimedia Dictionary nebo v počeštěné verzi Wikimedia Slovník. Z Wikiknih by se staly třeba Wikimedia Příručky… Bylo by to přehlednější? A přitom názvy dostatečně hezké?

A kdyby se přejmenování uskutečnilo – co vzít jako hlavní značku? Wikipedie je nejspíš mnohem známější než Wikimedia, nebylo by tedy lepší soustředit se na nejsilnější značku? Na druhou stranu Wikipedie Slovník zní, alespoň mě, divně – ale nevím, zda to není kvůli zažitému heslu wikipedistů „Wikipedie je encyklopedie“, které bývá trochu jako mantra opakováno v případech, kdy se někdo k Wikipedii snaží přistupovat výrazně jinak.

Už samotný nápad mezi přispěvateli projektů Wikimedia vyvolal docela plamennou diskusi. S množstvím práce mají někteří uživatelé ke značkám projektů, na kterých pracují, vytvořený dosti sentimentální vztah. Ale zajímavější by ale bylo vědět, jak to vnímá „okolí“. Za názory díky!

AddThis Social Bookmark Buttonpošli na vybrali.sme.sk
web metrics

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).