Hlavní navigace

Založení firemního bankovního účtu v Německu II.

24. 4. 2007 19:18 skritek

Na základě dotazu pana Tichého, jsem se odhodlal k dopsání našich zkušeností se zakládáním firemního účtu v Německu.

Nejdříve jsme zkoušeli založit účet přes české banky nebo pobočky bank v ČR, jak dobře víte z minulého příspěvku.

ČSOB nezklamala. Jsem rád, že jsem od nich kdysi utekl. Slíbili, že pošlou informace a neposlali. Takže ani za těch 5 let co už u nich nejsem neproběhla žádná změna.
Naopak musí pochválit tým Raiffeisen banky, protože splnili co slíbili. Po této zkušenosti si myslím, že to s naší milou eBankou nedopadne, tak zle. 100× lepší než kdyby skončila v náručí ČSOB. Cena za zprostředkování založení účtu v Rakousku (bohužel nemají v Německu pobočku) je 3000Kč nebo 5000Kč (nepamatuju si to). Je to dobrá nabídka, nikam nemusíte, žádné starosti a možná v budoucnosti provázání s vaším účtem v eBance. Nevýhodou účtu bylo, že poplatek za vedení účtu se počítal procentuální částkou z obratu na účtu.
Commerzbank – jejich slovy: „Neděláme to vůbec, ani zprostředkování.“
Deutschebank – pomůžeme s ověřením podpisů, ale účet si musíte založit sami. To znamená udělat si výlet do Německa.

A kde jsme nakonec založili účet? Na základě vašich názorů a na základě odpovědí získaných z dopisování si s bankovními ústavy v Německu jsme se dozvěděli následující:

  1. Deutsche Bank – na náš emailový dotaz odpověděli nejrychleji a to během 2 dnů. Pokud si dobře vzpomínám, tak je třeba mít minimálního zůstatek v řádech tisíců EUR. Formuláře k založení konta jsme online vyplnili a odeslali. Reakce žádná.
  2. HypoVereinsbank (HVB)- na emailový dotaz, pokud si dobře vzpomínám neodpověděli.
  3. Kreis- und Stadtsparkasse Erding – Dorfen (SPKED)- odpověděli po upomínce po týdnu.

Závěr komunikace s bankami byl, že online to prostě nejde. Domluvili jsme se s kolegou, že se do Mnichova vypraví, aby navštívil příbuzné a vyřeší při tom i účet v Německu. Druhý den šel s jejich pomocí a se znalostí hochdeutsch založit účet. Jaké bylo překvapení, když navštívil filiálku SPKED a tam mu řekli, že máme smůlu. Jel do HVB. Vypadalo to, že by tam nemusel být problém. Smlouvy vám pošleme do ČR a pošlete nám je zpátky. Protože chtěl mít jistotu, že nebude muset jet do Německa znovu (příbuzné má rád, aby nebylo pochyb), tak ještě zkusil Dresdner Bank a založil tam účet pro jistotu také.

Jak jsme se přesvědčili ze zaslaných dokumentů do ČR, tak v HVB to opravdu zvorali a založili účet na firmu příbuzného.

logo dresdner bank

Zaměstnanci Dresdner Bank to zvládli a tak máme účet u Dresdner Bank. Otázkou zůstává, jestli nebylo jednodušší jet do Žitavy a tam založit účet u Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien. Je to blíž, je to levnější (2,90 EUR měsíčně za vedení) a ještě tam mluví česky.

No jo, po bitvě je každý generálem.

K anketě. Je to trošku mimo téma, ale české banky mě štvou. Nikde jinde v civilizovaném světě nedáváte tolik peněz za bankovní služby. Věřím, že i absolutně bez přepočtu na paritu kupní síly. Byl bych rád, kdyby mi tyto dvě předchozí věty někdo vyvrátil na základě nějakých statistik. Asi se to nepovede bez jejich zfalšování:-/
Už jste měnili banku, kde máte svůj firemní účet? Z jakého důvodu?

Jaký poplatek vám nejvíce vadí v českých bankách?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).