Hlavní navigace

Český účetní rada

12. 3. 2007 22:42 (aktualizováno) Marek Antoš

Účetní rada připravil lidi o miliony, hlásá titulek na iDnesu. Obvykle mne černá kronika tolik nezajímá, ale tentokrát ano. Policejního radu Vacátka jsem sledoval odmalička, na zdravotní rady jsem si také zvykl, ale o účetním radovi slyším poprvé. Ani z článku jsem se ale nedozvěděl, co to má být zač, tak jsem zkusil Google. Že by nějaká nová pozice na Finančních úřadech?

Kdepak. Zato se mi však podařilo najít web České účetní rady, který zaujme už na první pohled. Aby bylo patrné, že tady to s právem myslí vážně, hned v úvodu „vizitky organizace“ je návštěvník poučen o všech novelách zákona o shromaždování. Myslím, že řada firem by se tady mohla inspirovat: naše s.r.o. je založeno na základě zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, který byl změněn zákony č… (a následují asi čtyři desítky novel). Takhle má vypadat správný web! To ovšem není všechno: zvláštní pobavení skýtá sekce vnitřních předpisů, namátkou třeba Inspekční řád. Člověk rázem získá dojem, že jde o spolek s obratem přinejmenším v řádu miliard, zaměstnávající stovky lidí. Že jde o dojem správný si lze ostatně snadno potvrdit na stránkách správy a samosprávy ČUR, kde se to funkcemi jen hemží.

Překvapivě však člověk na celém webu najde jen jediné jméno: Josef Šofr. Na jeho bedrech leží nelehký úkol tento kolos řídit, je totiž Českým účetním radou. Stejně se jmenuje i obžalovaný v článku na iDnesu; jaká shoda náhod.

Takže o novou pozici na Finančních úřadech asi nepůjde, škoda. Možná se ale někdo na ministerstvu financí nechá inspirovat alespoň inspekčním řádem a brzy jej vydá jako interní směrnici.

Ostatně – ani bych se tomu moc nedivil.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).