Hlavní navigace

IE, FF, Opera a ti další

13. 2. 2006 10:14 (aktualizováno) lasthunter

Modré E, liška ohnivá alias panda červená, Opera (na žádné přízvisko jsem nepřišel) a další možné volby (především nadstavby éčka a prohlížeče na tučňákovi). To všechno jsou strany nadcházejícího konfliktu. O čem že to mluvím? O internetových prohlížečích a válce mezi nimi. Jak jsem na tento termín přišel? Něco takového už totiž jednou proběhlo, v druhé polovině devadesátých let byl naprosto odrovnán Netcape a Internet Explorer dosazen na trůn.

Nyní o několik let později se opět vyrojily schopné alternativy k monopolnímu prohlížeči na trhu. Jak to všechno dopadne? Povězme si něco o každém z nich.

Internet Explorer

Náš slavný ementál. I přesto, že je děravý jak již zmíněný lahodný sýr, drží si stále první pozici na trhu a to hned z několika důvodů:

  • Dodává se s novými počítači s Windows, ač by nemusel (proč výrobci sestav jednoduše na stroje neinstalují Firefox?)
  • Někteří uživatelé se o svůj zavirovaný počítač prostě nezajímají a nějaký search-bar či stále vyskakující pop-up okna jim prostě nevadí
  • Ve firmách, kde mají zaměstnanci omezené účty, ani možnost používat něco jiného nemají. Zabedněný administrátor není schopen nainstalovat bezpečnější prohlížeč a někdy kvůli firemnímu intranetu a aplikací v ActiveX není možné nic jiného, než IE nasadit.

Tento prohlížeč už pořádně dlouhou dobu nebyl vůbec modernizován a tak není divu, že nepodporuje plnohodnotné XHTML, standardy dané W3 konsorciem, průhlednost u PNG souborů a další samozřejmosti, které již moderní prohlížeče mají. Zkrátka: Kdo dnes používá IE, je buďto bezmocný chudák, blázen a sebevrah, ortodoxní vyznavač Internet Exploreru který si stojí za svým nebo neinformovaný člověk.

V současné době se připravuje Internet Explorer 7, který by měl všechny dosavadní zásadní nedostatky odstranit. Jestli se mu to povede, na to si ještě nějaký ten půlrok počkáme.

Mozilla Firefox

Můj favorit – používám ho. Svou jednoduchostí uživatelského rozhraní je určen pro lidi, kteří přecházejí z IE, ale to rozhodně neznamená, že by měl s IE něco společného nebo že by byl nějak méněcenný.

Oproti IE nabízí hlavně záložkové brouzdání (velice praktické), rychlejší vykreslování stránek (což se mi na GPRS hodí) a odolnost proti spyware, se kterým má právě modré E obrovské problémy.

Je založen, podobně jako třeba IM klient Miranda, na strategii pluginů, tudíž by mohl říkat „obsahuji jen základní věci, když mě chceš naučit něco navíc, stáhni si daný plugin“. V současnosti je v oficiální databázi něco přes 500 pluginů a vybere si mezi nimi opravdu každý. Já třeba Tabbrowser Preferences, který vylepšuje práci se záložkami (není v základním FF příliš dotáhnutá), poté AdBlock (skvěle blokuje reklamní bannery – další urychlení natahování stránek na mém GPRS) a ještě Tab Clicking Options, kde mám nastaveno zavírání záložky při poklepání na ni.

Nevýhody FF:

  • vyšší hardwarová náročnost (poznáte jí dle línějšího uživatelského rozhraní)
  • trochu jiné chování komponent, např. adresního řádku. Dáno tím, že jde o multiplatformní komponenty, aby šel program bez nějaký úprav sestavit i pro Linux a MacOSX
  • nějaké weby se na něm nemusí vůbec zobrazit. Jde hlavně o ty, které byly odladěny jen pro IE
  • strategie pluginů. Občas může kombinace dvou různých pluginů způsobit nestabilitu kvůli vzájemné nekompatibiltě

Opera

Další možná alternativa. Před nedávnem jsem její nejnovější stabilní verzi (8.5) týden testoval a vrátil jsem se zpátky k FF. Není vyloženě špatná, ale nějaké detaily mi na ní prostě nevyhovují, ovšem nějakými funkcemi a vlastnostmi mě naopak příjemně překvapila, např. „košem na stránky“ (panely, které zavřete, jsou umístěny do takového operáckého koše, můžete je odtamtud znovu otevřít),kvalitní integrovanou RSS čtečkou, rychlejším načítám stránek (oproti FF) a použitím standartních Windowsovských komponent, které se chovají přesně tak, jak jsem zvyklý

Nevýhody Opery:

  • Na mé myši se mi nepodařilo zprovoznit normální scrollování kolečkem, ať s ním točím sebevíc, vždy Opera popojede jen o jeden řádek. Přitom scrollování v ostatních programech (např. Word, Outlook, složky ve Windows, ale i ostatní prohlížeče) funguje bez problémů. Nepopírám, že je to ovladači k mé myši / mou myší, ale s tím nic nenadělám.
  • Některé stránky zobrazuje „ještě hůř“, než FF. Např. na BonusWebu v recenzích neukazuje okolo screenshotů světlemodrý rámeček, který signalizuje, že screenshot je odkaz
  • Existuje několik způsobů, jak v ní blokovat reklamu, ale žádný z nich není tak pohodlný, jako AdBlock ve Firefoxu

Ti další

Nadstavby IE
Jedná se veskrze o aplikace, které si berou vykreslovací jádro IE ze systému a obohatí uživatelské prostředí o záložky, blokování reklamy a další funkce. Právě kvůli jádru, které je stejně pomalé a stejně nebezpečné, jako v samotném IE, jsem na ně zanevřel.


Prohlížeče na jiných operačních systémech
Linuxovský Konqueror, Lynx či Links a spousta dalších, které ovšem kvůli své nepříliš velké znalosti linuxu a dalších OS neznám. Jelikož jde na Linuxu spustit i Firefox a Opera, nemají podle mě příliš velkou šanci na úspěch.

A co chtěl tímto příspěvkem básník říci? Rozhodně si nemyslí, že má v sobě veškerou moudrost světa, ale snažil se shrnout argumenty a protiargumenty, které jsou stále dokola omílány zástupci jednotlivých táborů v diskusních fórech. Snad se mu to povedlo :-)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).