Hlavní navigace

Zone Alarm? Ne, děkuji.

13. 2. 2006 10:11 (aktualizováno) lasthunter

Žádné desktopové PC by se na Internet nemělo připojit bez plnohodnotného softwarového firewallu. Na trhu jich je několik – Kerio, Zone Alarm, Norton, Sygate, Tiny, Outpost a zcela jistě spousta dalších. Rozsáhlý seznam a odkazy na testy a recenze naleznete např. na firewallguide­.com.

Já preferuji Kerio Personal Firewall – je od českých vývojářů a především nabízí komfortní přehled aplikací v mém PC „napíchnutých“ na Internet. Dále pak má již standarní funkce: ovlivňování přístupu aplikací na síť, rozdělení na zóny Internet a Důvěryhodná, bezpečnost programů, paketový filtr, filtrování WWW, zaheslování. Jediné, co mi na něm vadí, je vysoká HW náročnost a z právě tohoto důvodu jsem se rozhodl, již podruhé, zkusit otestovat Zone Alarm.

Na první pohled spokojenost, sice mi chyběl kompletní seznam programů, které komunikují se sítí, ale pokud to bude běhat rychleji, čert ho vem. Rychleji to sice běhá, ale při ponechání defaultního nastavení blokuje celkem nesmyslně některé části webu (např. se nelze vůbec dostat na Hulánův blog).
Co je ale na mém PC skutečná tragédie – naprostá nekompatibilita s režimem spánku. Počítač sice uspím, ale po návratu mi neproblikne moje Plocha a nezobrazí se obrazovka s výběrem uživatele, kde bych měl zadat heslo, ale můj wallpaper tam zůstane viset, bez ikonek. Pomůže akorát restart a čisté nabootování nanovo. Když dnes nepomohlo ani to a po přihlášení do mého profilu se nechtěl spustit explorer.exe – hlavní panel a ikony na Ploše, Zone Alarm jsem nechal opět odmlčet. Za půl roku ho zase otestuji.

V nedávné době se objevily dvě zprávy o budoucnosti Kerio PF. Ta první, špatná, hovoří o tom, že plzeňští vývojáři k datu 31. 12. 2005 končí s jeho vývojem a o rok později i s podporou a ta lepší, novější, jistě všechny uživatele Keria potěšila, protože oznamuje, že Kerio PF koupila anti-spywarová společnost Sunbelt Software a v jeho vývoji bude pokračovat. Snad se již brzy dočkáme nové verze Sunbelt Kerio Personal Firewallu.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).