Hlavní navigace

Lepší přispěvatelé Wikipedie

31. 10. 2012 11:56 (aktualizováno) Robert Richtr
Chtěl jsem už delší dobu napsat článek, který by reagoval na mé zkušenosti s Wikipedií. K činu mě přiměl článek „Jana Handla: Temná stránka Wikipedie“. Jeho článek je skvělý, ale řeší spíš globální problémy Wikipedie, já bych se naopak chtěl podělit o zkušenost chlapíka, který se idealisticky domníval, že může něco Wikipedii přinést a místo toho se na vše radši vykašlal.

Tak jako Jan Handl, musím říct, že Wikipedii rád a často používám. A dřív jsem jí hodně fandil a proto jsem si řekl, že ji musím nějak podpořit. Rozhodl jsem se vytvořit svůj první článek. 
Asi jsem šel na věc špatně. Podíval jsem se na stránku společnosti Mobotix, která je v němčině a rozhodl se vytvořit její český klon. Podíval jsem se tehdy na stránky automobilky Audi (nejsem fanoušek, jen mi tehdy vyjela na německé Wikipedii). Stránky Audi jsou v němčině, angličtině, češtině, slovenštině, ale třeba i ve vietnamštině. A já se ptám proč? Protože se tvoří jazykové klony.
Po velkém nádechu jsem se tedy pustil do práce. Po pár testech na pískovišti jsem přešel k přímé tvorbě. vytvořil jsem pár vět, upravil fotku sídla firmy a hlavně vytvořil takový rámeček s fakty o firmě. Zmožen tou spoustou práce, jsem ulehl a usnul. Jaké bylo moje překvapení, když druhý den byla stránka smazaná. Důvod? „Dobrý den, nepřidávejte, prosím, do Wikipedie obsah propagačního charakteru nebo odkazy na vaše soukromé stránky či stránky, se kterými jste spojeni.“ Já jsem spíš doufal v „Když se Vám občas něco nepovede, jiní to spraví.“ Po pár diskuzích jsem to vzdal a otrávený se na tvorbu na Wikipedii vykašlal.
Na rovinu musím přiznat, že jsem spojen s kamerami Mobotix. Pracuji s nim, ale zároveň jsem jejich fanoušek. Spoustu jiných stránek vytvoří fanoušci dané značky. Na obhajobu Mobotixu je o něm zmínka na stránce IP camera: „The first decentralized IP camera was released in 1999 by Mobotix.“ Jde o to, že kamera dělá záznam na jakékoilv úložiště typu NAS bez potřeby jakéhokoliv dalšího zařízení nebo softwaru. 
Zpět k Wikipedii. Wikipedie bude jen taková, jakou ji uděláme. Nechci, aby se sebeméně komercionalizovala, ale komerce se bude vždy snažit na její stránky vstoupit. Chápu, že jsem asi zaujatý, ale pořád si myslím, že má Wikipedie blíž ke kameře postavené na Linuxu, než k výdobytku německé automobilky. Na výrobky automobilek jsme znalci všichni :-) , ale není Wikipedie spíš místem, kde bychom se měli dovědět věci, které nejsou až tak známé?
Německá auta vídáme denně, ale kolik z vás vidělo německou kameru, která vypadá jako
„číslo 5“ ?
Duální kamera Mobotix M12

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).