Hlavní navigace

It´s legal to be an anarchist

22. 4. 2006 21:55 (aktualizováno) David Antoš

Minimálně pokud bydlíte v Praze, určitě jste si již všimli poměrně rozsáhlé kampaně „It´s legal“. Fialové samolepky s tímto motivem se objevují všude možně. Do dneška jsem si myslel, že jde o nějaký festival nebo co, nicméně zavítal jsem náhodou na jejich stránky – its-legal.us.

its-legal-us

Podle obsahu bylo jasné, že se buď jedná o součást volební kampaně některé ze stran, nebo o pokus nějaké společnosti svést se na mediální vlně voleb. Naleznete zde blog, forum, galerii propagačních materiálů ke stažení a především cosi jako program. Jeho body jsou:

  • It´s legal to be different
  • It´s legal to be a loser
  • It´s legal to work
  • It´s legal to think
  • It´s legal to speak
  • It´s legal to be gay / It´s legal to be lesbian
  • It´s legal to protest
  • It´s legal to write
  • It´s legal to be fair / It´s legal to be guilty
  • It´s legal to have children
  • It´s legal to be sick
  • It´s legal to make money
  • It´s legal to use it/It´s legal to smoke
  • It´s legal to die
  • It´s legal to love
  • It´s legal to vote

Když jsem si přečetl texty k těmto heslům, přestal jsem věřit, že by to nebyla politická strana. Žádná firma by se nespojila s tak kontroverzním obsahem – eutanázie, legalizace měkkých drog, zmírnění postihů za sprejerství atd. To samé dotvrzuje obsah blogu, který se dotýká konkrétních událostí a témat a to značně nevybíravě vůči některým politikům (Paroubek = Agent Orange, lidovci = černoprdelníci).


Další krok směřoval do WHOIS. Z údajů o majiteli domény se však žádné cenné informace dostat nedají. Zbývalo tedy zkusit Google a skutečně jsem nalezl několik stránek, které se touto kampaní zabývají. Například v diskusi na webu Československé anarchistické federace se daly najít zajímavé informace, jinde jsem našel, že za registrací domény snad stojí nějaká menší reklamní agentura, která pochopitelně nechce prozradit jméno klienta. Na závěr jsem se podíval na seznam letos kandidujících stran a hnutí a kromě Unie svobody jsem nenašel žádného potenciálního adepta.

Že by mělo jít o Unii svobody tak bylo skoro jasné. Legalizace marihuany je jejich „volební trhák“, Pavel Neměc v minulých dnech sliboval, že rozjedou překvapivou kampaň. Definitivně musí každého přesvědčit obsah blogu, ve kterém je široce napadán Paroubek, něco schytal i Vyvadil a komentováno je odmítnutí zákona o posunutí trestní odpovědnost z 15 na 14 let – opět iniciativa Unie svobody, resp. jejího předsedy. Navíc ta doména – .us.

Takže je to Unie svobody? Je. Před krátkým okamžikem se na těchto stránkách objevila sekce „Nová Unie svobody“ a původní stránky US-DEU sem byly přesměrovány. Takže již není pochyb. Škoda, mohl jsem mít investigativní článek. :-)


"I my jsme slibovali, že zbavíme stát špíny. Zpaktovali jsme se s mocí, abychom si vydobyli slávu. Smrad nás však pohltil a téměř udolal. Pochopili jsme, jak se cítí všichni loseři, rozdílní, malí a diskriminovaní. Pochopili jsme, jak obtížné je jít svou cestou a nakolik je dav zotročován v poslušné stádo.

Poznali jsme, že sloužit lidem je daleko důležitější, než se paktovat s vládci. Lidem zbaveným smradu a špíny se začne žít lépe. A pak se bude žít lépe i nám."

Ať už jsou Vaše politické preference jakékoliv, považuji tuto kampaň za vynikající nápad. Zajímavé, ohromující – určitě si získá rozsáhlou publicitu. Poněkud zvláštní je zklouznutí programu Unie od liberalismu k anarchismu (byť jen k měkkému, fialovému). Kdo uvěří tomu, že se z Pavla Němce stal anarchista?

pavel-nemec

A je tu vůbec pětiprocentní poptávka po tak zaměřené straně? A kdyby byla a Unie byla akceptována jako její hodnověrný reprezentant, jsou její voliči ti, kteří chodí k volbám? Témata jasně míří na mladé voliče, ale je jich 5 procent?

Z pohledu blogu zaměřeného na internet je však mimořádně zajímavé, že Unie zjevně sází především na internet a doufá, že tímto způsobem osloví dostatek lidí. Dostane se v červnu do Poslanecké sněmovny první internetová strana?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).