Hlavní navigace

Zákaz igelitových tašek: podvod ekoteroristů

3. 3. 2009 0:50 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Nesnáším, když se někdo pokouší dělat z lidí hlupáky a zneužívá k tomu argumentační podvody (logické klamy). Krásným příkladem je zákaz igelitových tašek, prosazovaný Zelenými.

Na první pohled to vypadá logicky – v Česku se rozdá 3 miliardy plastových tašek k nákupu zdarma. Tašky se rozkládají desítky let a tak zaneřádí přírodu. Když se nebudou tašky rozdávat zdarma, tak lidé nebudou dávat do tašek odpadky a nic takového nebude. Jenže tohle je argumentace plná kauzálních klamů a červených herinků (viz předchozí odkaz na logické klamy), což bude jasné každému, kdo se nad tím trochu zamyslí.

Proč lidé dávají odpadky do plastových tašek od nákupu? Protože je mají. Ale myslí si snad někdo, že když je mít nebudou, že nebudou odpadky dávat do plastových pytlů? NESMYSL.

Pravý důvod proč lidé vyhazují odpadky do plastových tašek je ten, že je prostě do něčeho dávat musí. Většina lidí vynáší koš (resp. pytel s odpadky), když jdou třeba do práce. A že by po Bursíkově zásahu najednou začali odpadky dávat přímo do koše, chodili s ním extra, a neustále jej myli aby nesmrděl, si opravdu může myslet snad jen nějaká zelená hlava.

Nikoliv, stalo by se jen to, že by lidé místo tašek od nákupu kupovali plastové pytle a dávali odpadky do nich (teoreticky by na ně měli ušetřit tím, že by je obchodní řetězec nerozúčtovával do nákupu). Ano, těch odpadkových pytlů by asi bylo méně (jsou totiž větší), je otázka, jestli to bude mít nějaký pozitivní efekt, protože třeba část lidí, která teď třídí odpad, protože prostě má 3 tašky které neplatí, tak si to rozmyslí, když budou muset za každou z nich zaplatit.

Česko má tuším nejvyšší procento recyklovaných odpadů na světě (kam se hrabou třeba ohromně „zelení“ Rakušané, ale oni i raději produkují tunu popílku než by povolili jadernou energii bez zplodin), co když za to naopak může i to, že tu každý dostává „tašku pro odpad k recyklaci zdarma“? Škoda, že takový argument minimálně nezazněl v televizních debatách a všichni papouškují ty rádobyzelené pseudoargumenty.

Proč vlastně obchody dávají tašky zdarma (čti ze svého)? I to je asi jasné každému, kdo někdy v takových obchodech nakupoval. Osobně třeba raději půjdu po cestě domů do Hypernovy, kde nakoupím za tisícovku jídlo na týden a dotáhnu to domů v 8 taškách (každá unese cca. 3 kg, víc neunesu), než v nějakém jiném obchodě. Protože tam bych si musel na takový nákup koupit 5 velkých tašek a nebo bych s tím nákupem musel počítat už ráno a celý den bych s sebou musel tahat nějaké velké nákupní tašky. Co se změní až to začne platit? Prostě pak do obchodu pojedu autem. Ekologická úspora? Ehm, ehm.

To že se obchodu zakáže dávat taška zdarma chápu jako zásah do volné obchodní soutěže obchodníků, navíc značně debilní. Tenounká taška zdarma váží pár gramů a rozkládá se relativně rychle ve srovnání s PET lahvemi a plastovými kelímky a nádobami na cokoliv, které přitom nikdo nijak neřeší. Kdyby alespoň místo takhle striktního zákazu řekli, že každý kdo nabízí plastovou tašku zdarma musí nabízet zdarma i papírovou tašku (či jinou s krátkou dobou rozkladu). A nebo i příkaz, aby každý prodejce musel nabízet papírové tašky zdarma pro každý nákup nad xy peněz. Pak věřím tomu, že by to nějaký ekologický dopad mělo.

Takhle mi to ale přijde jako zákon na objednávku od firem vyrábějící plastové odpadkové pytle, případně od některých obchodních řetězců.

Doplnění po některých nechápavých reakcích: inzerovaných 9 tisíc tun plastu z 3 miliard tašek neznamená 9 tisíc tun odpadu. Ve skutečnosti naprostá většina z nich končí mezi recyklovanými obaly a je znovu použita (navíc samy ty tažky jsou z recyklátu). Ve skutečnosti objem plastu vyhozených tašek bude velmi blízký hodnotě, kolik by i po zakázání měly vyhozené plastové pytle na odpadky. Celkem bylo na našem území vyprodukováno 25,1 milionu tun odpadů, tedy i kdyby to bylo třeba i 5 tisíc tun plastu, který končí v odpadech, tak to jsou pouhá 2 setiny procenta.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).