Hlavní navigace

Vlákno názorů ke článku Windows 8 je nejlepší OS (zítřka) od Realista - Možná by stačilo zavzpomínat na doby dávno minulé,...

  • 4. 3. 2012 21:22

    Realista (neregistrovaný)

    Možná by stačilo zavzpomínat na doby dávno minulé, kdy kapesním počítačům kraloval Palm, těm dražším s klávenicí pak Epoc. Newton od Apple zkomíral na nezájmu dostatečného množství solventních zákazníků.
    V té době se Microsoft rozhodl dobýt svět se svými PocketPC (většina to dnes zná spíš pod jménem Windows CE). Jako jedna z výhod, kterou zničí konkurenci, bylo "sjednocení GUI" a použití stejného API (tzn. pro vývojáře snadná přenositelnost aplikací).

    Microsoftí ovce hýkaly nadšením, jen Hulán ještě nehýkal, protože odkláněl. Seriozní uživatelé byli skeptičtí - jak může chtít někdo sjednotit ovládání stylusem na 3,5" displeji a myší na 15" obrazovce? To nebude ani kočka, ani pes. A snadná přenositelnost aplikací? Ani omylem.

    Historie ukázala, že skeptici měli pravdu. Uživatelé Palmu šíleli, protože oni byli zvyklí efektivně pracovat, např. zadání schůzky či úkolu do diáře byla operace na dva kroky (plus vyplnění dat). U microsoftího Pocket Outlooku to byl porod o mnoha krocích s příšernou neoptimalizací. Portování aplikací se také prakticky nekonalo, protože v podstatě stejné API se stolním Windows neznamenalo, že aplikace skutečně půjde přeložit, protože a) zcela jiné GUI a za b) spousty omezení kapesních Windows.

    Takže zatímco Palm umřel úplně, z Psionu se stal EPOC a poté celkem úspěšný Symbian a všechny začal válcovat iOS a Android, Windows CE zkomíraly. Čili systémy, které byly navrženy a optimalizovány pro mobilní zařízení. Prostě dokáží respektovat jejich specifika - omezenou paměť, pomalý CPU, provoz na baterie, malý displej ovládaný prsty. Oproti desktopu, který má relativně neomezenou paměť, mnohojádrové několikagigaher­ztzové CPU, velké či přímo obrovské displeje plus ovládání myší a klávesnicí. Právě pro optimalizaci pro mobilní zařízení iOS a Android zvítězily.

    Microsoft se rozhodl pro radikální řez a novou verzi Windows CE postavil na kapesním přehrávači ZUNE (ehm). Optimisti doufali, že systém ještě k něčemu bude, všichni (kromě Hulána a uplacených bloggerů) na Windows Phone koukají skrz prsty a aby se historie opakovala, tak opět přišel s ideou, že se bude sjednocovat rozhraní napříč zcela odlišnými zařízeními. Optimisté (tentokrát včetně Hulána) hýkají nadšením, realisté kroutí hlavou a říkají "Déjà vu".

  • 11. 3. 2012 20:19

    Realista (neregistrovaný)

    Děláte jednu zásadní chybu - berete vlastní zkušenost/před­stavy/požadav­ky a generalizujete je. Ověřit si to můžete velice snadno. Vemte si, co Apple u prvního iPhone zavedl:
    - omezenou možnost konektivity - pouze přes speciální program iTunes
    - nemožnost použít paměťovou kartu
    - nemožnost přistupovat na filesystém telefonu
    - nemožnost udělat si vlastní aplikaci bez placených registrací v Marketu
    - kapacitní displej
    - prakticky eliminovaný mutltitasking
    - jedno jediné HW tlačítko (vyjma hlasitosti a zámku)

    U všech těchto bodů mohu uvést, v čem jsou pro uživatele nevýhodné, ostatně u dvou z nich jste to udělal sám. Přesto se podívejme, kam se po třech letech od uvedení původního iPhone dostal největší konkurent (myšleno obecně, ne ve smartphonech) Microsoft:
    - namísto různých a otevřených způsobů připojení to lze pouze přes speciální program
    - odstraněna podpora paměťové karty
    - odstraněna podpora přístupu na filesystém telefonu
    - nemožnost udělat si vlastní aplikaci bez placených registrací v Marketu
    - kapacitní displej
    - prakticky eliminovaný mutltitasking
    - odstraněna HW tlačítka, zůstala 3, z toho jedno (hledání) je prakticky nepoužitelné

    A teď mi řekněte, proč asi tohle všechno u Microsoftu od Apple opsali. Odpovím - proto, že drtivou majoritu jejich zákazníků nezajímá, že namísto Activesyncu s řadou doplňků budou muset použít Zune Software, nezajímá je, že nemohou použít paměťovou kartu, když sám telefon nabídne několik GB prostoru, nezajímá je, že nemají přístupný filesystém, protože by na něj stejně nikdy nelezli, nezajímá je, že displej je kapacitní, naopak oceňují, že nemusí vytahovat a ztrácet stylusy a fungují geniální vychytávky typu multitouch, nezajímá je, že telefon mohl mít pět či třeba sedm HW tlačítek na spouštění základních funkcí, protože se snadno naučí, že když něco potřebují, stisknou HW tlačítko Home a zbytek najdou na displeji. A hlavně oceňují, že díky eleminaci multitaskingu a paměťové karty je zaručeno, že systém bude mít vždy okamžitou odezvu (srovnejte iPhone nebo WP7 s libovolným Androidem) a rozumnou výdrž na baterii (v porovnání např. s HW totožným Androidím telefonem).

    Popíráte navíc sám sebe - nejprve se rozčilujete, jak to Apple vymyslel blbě a prodal hlavně díky marketingu, ale zároveň příspěvek uzavřete tím, že ostatní výrobci přístup Apple (všimněte si - nikoliv ten "marketing", který měl telefon prodat, ale funkce a vlastnosti!!!) kopírují. Ano. Kopírují, protože Apple se přesně trefil do gusta tomu, co je na Gaussově křivce uprostřed. A kde jsou největší tržby.

    Lidi jako vy nebo já, kteří by si iPhone nikdy nepořídili, protože je prostě pro ně omezený a nevyhovující, je nula nula nic. Samozřejmě, že kolem iPhone je taková aura "to musím mít taky", ale nemůžete popřít, že iPhone vybalený z krabice (čili bez dolaďování) bude běžnému, tuctovému uživateli obecně sloužit lépe než libovolný jiný telefon (ať už se Symbianem, Androidem, WP7 nebo čímkoliv jiným). A o tom to je, ne o marketingu.

  • 8. 3. 2012 12:06

    admin.

    Mno nevím. Osobně jsem přesvědčen, že za obchodním úspěchem Apple je především dokonalý marketing. Nic jiného. Technicky horší a uzavřenější systém vítězí. Možná je to dobře...možná špatně já nevím. Pouze pozoruji trendy které jdo podle mně k horšímu:
    - kapacitní display...přinesl snad jen efektní posouvání nabídek a fotek. jinak na rozdíl od stylusu se na to nedá prakticky psát. Z legrace jsem si nedávno dal závod s jedním zarytým jablíčkářem a náhodný text (cca 1000 znaků) jsem měl stylusem naťukaný o třetinu rychleji a s jednou desetinou překlepů oproti němu.
    - omezené možnosti konektivity s počítači : když pominu fulljablíčkářskou minoritu (myslím tím ty co mají Macka i na stole) chodí za mnou fůra lidu, co zakoupili ajfoun a chtějí po mně nějak to propojit a uspořádat s kompem a nejlépe v práci doma i na noteboooku a nevědí si s tím rady. Často jsou jejich požadavky zcela nerealizovatelné a když se ptám proč předražený apple a ne třeba Nokia,HTC nebo Samsung odpověď je víceméně "protože je to kchůůůl a má to Mařka i Pepa".

    No a mohl bych pokračovat, pro své Apple si nenapíšete jedionou řádku kódu, Nelze rozšířit paměť zastrčením paměťové karty atd atd.

    A jablečný vovce hýkají blahem.....a ostatní výrobci se opičí....

  • 18. 3. 2012 20:15

    Q (neregistrovaný)

    Je to Váš pohled. Někteří uživatelé ocení, že když potřebují nějaký program spustit, naběhne ihned, na rozdíl od Windows. Ovládání Apple (od mobilů po počítače) je promyšlené, výborná kvalita.
    Většině uživatelů stačí Microsoft Office pro Apple, přiznávám těžko se zvyká na jinou klávesnici.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).