Hlavní navigace

Víte kde hostuje J.R. Ewing?

10. 8. 2007 13:51 (aktualizováno) Jan Hájek

Netěšte se, ani JÁ to nevím, ale byla to první myšlenka, která mne napadla, když jsem se dozvěděl, že Zoner software s.r.o. otevřel svou pobočku v americkém městečku Dallas. Rodina ropných magnátů před lety vylidňovala ulice evropských měst a díky tomu si hlavní záporák vysloužil čestné místo v titulku. Tolik oslí můstek…

Malý český rybníček
Když se zeptáte většiny manažerů českých (nejen) IT firem, řeknou vám, že je pro ně český trh malý. Je to dáno nejenom počtem a ekonomickou silou obyvatelstva, ale také mírou jeho „(ne)vyspělosti“. Hodně subjektů se pak rozhodne expandovat do zahraničí. Rozhodl se i tak Zoner, který má na českém trhu dlouhou a úspěšnou historii na poli registrace domén, webhostingu (byl v ČR vlastně úplně první… před PES Consulting nebo Globe Internet), tvorby grafických programů a programů na správu digitálních fotografií (Zoner Photo Studio), elektronického obchodování s obchodem InShop nebo vydávání odborné literatury (Zoner Press).

Kde všude Zoner najdete?
Vedle relativně obvyklé pobočky na Slovensku patří Zoner mezi těch pár firem, kterézoner logose mohou pochlubit pobočkami třeba v USA, Japonsku, Maďarsku, Polsku, Rakousku nebo Velké Británii. Podíl zahraničních poboček na celkovém obratu holdingu roste a mám pocit, že brzo bude tvořit majoritu příjmů.

Na soukromé večeři s guvernérem Georgie
Velkým „politickým“ úspěchem poslední doby byla účast na soukromé večeři s guvernérem státu Georgia, která proběhla v Praze letos v červnu. Pojídání vybraných specialit se vedle guvernéra Sonnyho Perdua s manželkou, honorárního konzula George Novaka a senátora pro oblast Savannah zúčastnili dva zástupci Zoneru – zakladatel firmy Milan Behro a manažer pro zahraniční prodej Libor Malach. Američani měli zájem a chuť podpořit Zoner ve svém regionu a pomoci mu uspět. Pokud vše dobře dopadne, poskytne Zoner licence Zoner Photo Studio 9 pro všechny školy a univerzity v Georgii.

Přežijí jen ti nejsilnější/nej­chytřejší
Ve všech oborech, kterými se Zoner zabývá není lehké prorazit a je to ještě o poznání těžší za hranicemi ČR. Nemám zkušenosti s podporou českých firem v zahraničí, ale mám takové tušení, že co si nevybojují, nemají. Pak držím palce Zoneru, který může dokázat, že ve středu Evropy existují schopní lidé a konkurenceschopné firmy.

A budou-li mu transplantovaná játra sloužit, třeba si své stránky J.R. fakt jednou k Zoneru dá! :)


P.S. – pro oživení nostalgických vzpomínek můžete navštívit stránku www.ultimateda­llas.com

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).