Hlavní navigace

Kde se CAD protíná s webem

3. 3. 2011 9:39 (aktualizováno) cad

CAD aplikace dlouho patřily k relativně konzervativní sféře, která využívala online technologie jen minimálně. To se však v poslední době mění. Nevidíme (až na drobnější pokusy) sice zatím přímo hostované web verze pokročilých CAD aplikací jako je v kancelářské oblasti např. Google Office, ale přesto existuje řada oblastí, kde CAD software silně využívá web technologie.

Patří sem např.:

  • Online knihovny bloků – velmi oblíbený zdroj pro uživatele CAD aplikací. Web katalogy 2D a 3D bloků představují jednoduchý a užitečný způsob sdílení symbolů, bloků a dalších datových zdrojů (textury, šrafy, typy čar, materiály…) pro CAD navrhování. Sem patří např. Katalog CAD bloků .
  • Online podpora výrobce – propojení uživatele z výrobcem dané CAD aplikace. To umožňuje jednak ohlašovat problémy v aplikaci, jednak snadno distribuovat aktualizace programu, řešit přístup na web služby typu předplatného (subscription), a­pod.
  • Publikování obsahu – praktické využití webu pro konstruktéry a projektanty. Vygenerovaný model výrobku nebo stavby lze pomocí úsporných webových publikačních formátů – 2D i 3D (např. VRML, DWF, PDF) snadno umístit z CAD aplikace přímo na web (katalogy, animace, projektové weby…). Nad digitálními prototypy (elektronickými modely) lze vést i online diskuse a plně elektronická připomínková řízení se zadavateli nebo kooperanty (např. Freewheel).
  • Geoprostorový obsah – řada CAD aplikací dnes umožňuje např. publikovat 3D modely do dané pozice v Google Earth nebo naopak načítat snímky a terénní modely z Google Earth do projektované scény (stavby).
  • Online komunity – širokou podporu i pro uživatele CAD aplikací nabízejí online zdroje tipů, web diskuse, slovníčky pojmů, zpravodajství, e-ziny a další zdroje. Pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty firmy Autodesk je takovým zdrojem např. CAD portál CAD Fórum.
  • Web přístup k CAD datům – tyto technologie jsou využívány zejména v GIS aplikacích. Mapová data z CAD aplikací lze spolehlivě, rychle a úsporně publikovat z centrálního web serveru se zobrazením na klientských stanicích vybavených pouze internetovým prohlížečem (viz např. MapGuide nebo Topobase).
  • Správa dokumentů – řada EDM/PDM aplikací používaných v podnikové sféře pro technická a CAD data je založena na web technologiích a umožňuje přístup z web prohlížeče (např. Vault/Productstre­am)
  • ASP CAD aplikace – vzhledem k náročnosti CAD grafiky jsou plnohodnotné CAD aplikace provozované jako web služba zatím hudbou budoucnosti. Přesto se objevují zajímavé projekty využívající Ajax a další „Web 2.0“ technologie pro grafické „drafting“ aplikace – viz např. Project Draw.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).