Hlavní navigace

Hosting, Web 2.0, sociální sítě

  • Webhosting doma a ve světě, dnes a zítra

    V polovině července jsem rozeslal médiím pravidelnou tiskovou zprávu s aktuálním pořadím největších českých webhosterů, měřeno podle počtu placených pronájmů (viz. metodika). Domácí média se, jako obvykle, tiskové zprávy rychle chytla, jako první spíše ta neodborná a obecně zaměřená. Zprávu pak vesměs všechny tituly, aspoň do tohoto okamžiku, podaly jako pravidelné hlášení o daném trhu a odpovídající sumě peněz, která trhem „proteče“.
  • SaaS aneb Software-za-Babku

    Bývalý kolega mi říkal, že jejich firma pořídila multilicenci na Microsoft Office za 100 tisíc korun Nestačil jsem se divit! Jedná se o malou společnost s osmi počítači. Náklad na jeden počítač tak činí 12 500 Kč. A jak to souvisí s hostingem? Hodně! Pro jednoduchost srovnání následujících hostovaných Software-as-a-Service řešení s výše uvedeným případem pomiňme nejrůznější desktopové open-source alternativy kancelářských balíků jako například OpenOffice.org, které jsou dostupné zcela zdarma.
  • Je ten server skutečný nebo virtuální?

    Nedá mi, abych se nezamyslel nad trendem, který dnes masivně proniká do oblasti hostingových služeb. Je jím virtualizace, lépe řečeno virtualizace serverů. Vaše webová prezentace nebo aplikace může běžet na serveru, který fyzicky neexistuje. Je to jako v Matrixu. Jíte šťavnatý steak a přitom víte, že ve skutečnosti neexistuje 
    23. 7. 2007 4:20 (aktualizováno)
  • Snadněji publikovat? Bez webhostingu!

    Člověk často podléhá iluzi, že to, co dělá, je nejdůležitější na světě. Velmi často podléhá takové iluzi pracovník v oboru informačních a komunikačních technologií. Pravděpodobně nejsnadněji tomu vábení podléhá člověk, který se živí podnikáním na internetu. Zkuste se zeptat několika lidí, které náhodně potkáte například při procházce hypermarketem, na pohřbu tchýně či na zahrádce u piva, co je to webhosting. Zřejmě se nic nedozvíte. A nebude to vina respondentů.
    16. 7. 2007 23:57 (aktualizováno)
  • Kde hostuji a proč?

    Za prvé, nejde o hostování ve Spartě ani na scéně Národního divadla. Jde o webhosting čili pronájem technologií za účelem prezentace informací na webu. Ale zpět k otázce. Hostuji, již více než 7 let, v České republice na sdíleném hostingu u nejmenovaného předního domácího webhostera (kterého asi?) a nově také v Texasu na ojedinělém hostingovém systému (který se jmenuje ..?).
    16. 7. 2007 23:57 (aktualizováno)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).