Hlavní navigace

Karanténa domény EU může nemile překvapit

2. 5. 2007 19:38 (aktualizováno) Pavel

Aktualizováno 19:40, 2.5.07

Předevčírem večer mi naprosto přestal fungovat jeden z webů. Protože je umístěn na webhostingu, se kterým jsou poslední dobou nemalé potíže, v duchu jsem zanadával a řekl si, že s tím stejně nic nemohu udělat, a šel jsem spát.

Ráno mi ale kamarád zavolal, že příčinu výpadku už zná – doména je „v karanténě“. Zřejmě jsem si nepřečetl pořádně podmínky registrace EU domén a v duchu jsem předpokládal, že to bude podobné jako u českých. Ty mají poměrně dlouhou ochrannou lhůtu, kdy doména je stále funkční, i když jste nezaplatili prodloužení – u EU domén je tomu jinak.

Samozřejmě, že si za výpadek můžu sám – včas jsem nezaplatil. Ale druhý rozdíl od českých domén je ten, že je třeba zaplatit registrátorovi poplatek za vytažení z karantény, navíc k normálnímu prodloužení. Tento poplatek je se u různých registrátorů liší, namátkou vybírám (ceny bez DPH):

Volny
349,–
Forpsi
600,–
Evropska-domena
990,–
Explorer
990,–
Registrator
500,–

Ještě že mám domény u společnosti Volny :) Za chviličku sedám na autobus a jedu do banky jim složit peníze rovnou na přepážku, aby bylo co nejrychlejší zprovoznění. Jak dlouho to trvalo, budu informovat. Můžete si to i sami vyzkoušet, jedná se o jeden z oblíbených webů ze seznamu napravo..

Aktualizace:
Dnes kolem páté hodiny se doména rozběhla – stálo to jeden fax s potvrzeními o zaplacení a tři telefonáty na zákaznickou podporu, aby to opravdu udělali hned, pořád mi říkali „zavolejte si pro kontrolu zítra odpoledne“ a „platbu bohužel vidíme až druhý den“…
Ještě bych chtěl zdůraznit, že nezaplacení byla opravdu má chyba, Volny mě včas e-mailem na expiraci upozornil, jen jsem to tak nějak pustil z hlavy..

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).