Hlavní navigace

Nejpoužívanějším internetovým vyhledávačem u nás je Seznam.cz

18. 9. 2007 10:03 martina

Dle průzkumu agentury Factum Invenio je Seznam.cz nejpoužívanějším internetovým článkem u nás.

Nejvíce uživatelů internetu vyhledává informace prostřednictvím portálu Seznam, následuje Google. Více než polovina uživatelů má jako domovskou stránku nastavenou Seznam.cz.

Toto zjištění vyplývá z aktuální vlny pravidelného výzkumu Broadband Monitor – perspektiva vysokorychlostního internetu v domácnostech ČR, který agentura Factum Invenio realizuje pravidelně dvakrát ročně. Výzkum proběhl v srpnu 2007 a zúčastnil se ho reprezentativní vzorek 1205 aktivních uživatelů internetu s broadband připojením v domácnosti.

Internetové vyhledávače

Nejběžnějším internetovým vyhledávačem v ČR je Seznam, používá jej 89 % uživatelů internetu a lze říci, že v ČR nežijí uživatelé internetu, kteří by vyhledávač Seznam neznali. V těsném závěsu za Seznamem je Google (86 %). Ostatní vyhledávače jsou sice dobře známé, ale méně využívané. Prostřednictvím vyhledávače Centrum získává informace více než polovina uživatelů internetu (54 %), na Atlasu přibližně třetina (34 %).

Částečně se liší sociodemografická struktura uživatelů jednotlivých vyhledávačů. „Zatímco tradiční české značky, tedy Seznam, Centrum a Atlas, jsou preferovány spíše lidmi středního a staršího věku, mezi příznivci vyhledávače Google převažují studenti a mladí lidé ve věku do 30 let s vysokoškolským vzděláním“, uvedl Michal Peca ze společnosti Factum Invenio. Vyhledávače Seznam a Centrum využívají více ženy než muži, v případě Google je poměr vyrovnaný.

Domovská stránka

Obliba Seznamu je patrná i z toho, že jej má více než polovina uživatelů (53 %) nastavený jako domovskou stránku, tedy stránku, která se zobrazí jako první při spuštění internetového prohlížeče. Necelá pětina jako výchozí používá Centrum. Google má nastavený jako domovskou adresu pouze každý desátý uživatel. Důvodem je pravděpodobně skutečnost, že Google je využíván spíše jako vyhledávač, narozdíl od Seznamu a Centra, které poskytují širší škálu služeb.

Zpravodajství na internetu

Prakticky všichni uživatelé internetu znají iDNES.cz (99 %), Novinky.cz (97 %) a Aktuálně.cz (97 %). Nejoblíbenějším zpravodajským serverem je iDNES.cz, který čte 80 % aktivních uživatelů internetu, oblíbený je především mezi obyvateli Prahy, lidmi středního věku, vysokoškolsky vzdělanými a s vyšším příjmem. Zpravodajství na serveru Novinky.cz využívá 69 % uživatelů, tyto stránky mají ve větší oblibě ženy (72 %) než muži (66 %). O něco méně příznivců má Aktuálně.cz, a to 60 %. Ostatní zpravodajské servery jsou využívané výrazně méně, iHNed.cz čte 32 %, Blesk.cz 28 % a Lidovky.cz 20 % uživatelů internetu.

Autor: Michal Peca

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).