Hlavní navigace

Pozvánky do The Venice Project - nejnapjatěji očekávané služby 2007

8. 1. 2007 15:04 (aktualizováno) David Antoš

TVP – evropský megahit

Před pár dny jsem se konečně dostal do betatestování The Venice Projectu a získal možnost pozvat další dva lidi. U nás si zatím TVP nezískal žádný velký ohlas, ve světě je však vše jinak. TVP je můj černý kůň pro rok 2007, až se dočká své veřejné verze (a také nového pojmenování), může se stát symbolem nadcházejícího roku tak, jako symbolem toho letošního bylo YouTube. Nebo také ne, ale minimálně důvěru vyvolávají tato dvě jména – Švédové Niklas Zennström a Janus Friis – dvě evropské internetové celebrity, které pokračují v linii velkých úspěchů Kazaa – Skype. Po tučném prodeji Skypu eBay nyní jistě mají dost zdrojů na další, ještě ambicióznější projekt – TVP.

TVP – televize 3.0

The Venice Project má být první opravdovou internetovou televizí. Jeho idea se velmi blíží mé představě televize 3.0 – vyšší kvalita obrazu, profesionální obsah, kontinuální tok vysílání, který umožňuje línému či neznalému uživateli sledovat něco zajímavého i bez hodin hledání. Proto věřím, že TVP má ohromnou šanci uspět a zanechat v prachu dnešního miláčka všech – YouTube. Amatérský obsah (žebříček YouTube a Google Videa) není úplně bez hodnoty, ale opravdová internetová televize musí mít víc. Aby nakonec Google za rok nelitoval, že při koupi YouTube šlápnul vedle.

TVP – nadějná aplikace

Jako nalákání by to snad stačilo, pokud Vás TVP zajímá více, vygůglujte si to. Nemám odkaz po ruce, ale na blogu GigaOm jsou i screenshoty. TVP je desktopová aplikace, díky níž můžete sledovat videa v plné velikosti monitoru. Nemám nyní vůbec času, proto jsem si jej pouze krátce proletěl. A nejsem zklamán (jako třeba ze Stream.cz), rozhraní je poměrně příjemné (ač si zaslouží ještě další zjednodušení), obsahuje též spoustu doplňků (například i integrovaný Jabber klient). Bohužel to celé má jeden zásadní nedostatek – nejde mi spustit žádné video, nedaří se mi připojit. Snad je to jen problém konfigurace mého počítače, neměl jsem jednoduše čas to více zkoumat. Doufám, že budete úspěšnější. :-)

TVP – pozvánky

Mám okoukané, že pro rozdání omezeného počtu pozvánek blogeři obvykle pořádájí nějakou soutěž jako „proč zrovna ty“, „kdo mi poví nejlepší vtip“, „kdo se umí levou nohou poškrábat na pravé lopatce“ apod., a pak se poněkud zvrhle baví pokusy svých čtenářů. Když se TVP týká online videa, pak se téma takové soutěže přímo nabízí. Pozvánku pošlu těm dvěma lidem, kteří do komentářů dají odkaz na dvě nejzajímavější videa, která jsem ještě neviděl, každému přitom uznám jen jeden pokus. TVP za to opravdu stojí, tak se snažte. :-) Abych šel příkladem – poslední video, které jsem si ohvězdičkoval pomocí Google Bookmarks Buttonu (více info), je tahle brutální pouliční bitka.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).