Hlavní navigace

Joost už jede

7. 2. 2007 19:26 David Antoš

Konečně jsem se dočkal, tvůrci Joost dali ke stažení novou verzi této internetové televize ve které již je vyřešen problém s diakritikou, a tedy už i běží video. Kdo tedy má nějakou možnost se k Joost dostat, už si jej může vyzkoušet. Já bohužel stále nemám dost času na podrobnější ohledání, tak tedy jen pár prvních postřehů:

  • První pocit z videa přehrávaného v plném rozlišení je velmi silný, YouTube se najednou zdá směšné. Na druhou stranu nezdá se mi kvalitnější než DivX Stage 6 (který přitom nepoužívá P2P, zajímavé, že to jsou schopni proudovat přímo). K ostrému obrazu to pořád má daleko, nicméně na dnešní poměry je to skutečné dobré, další zlepšování je asi pouze otázkou vývoje broadbandu. Jsem přesvědčen, že nejpozději do roka bude i Google nucen něco s kvalitou videí udělat, počet uživatelů, kteří by to byloi schopni ocenit, není malý a bude stoupat. Internetová televize rozhodně nekončí pár rozpadajícími se pixely.
  • Joost je docela náročný, mám RAM 256 MB a Joost má v doporučené konfiguraci alespoň 512. Když na nic neklikám a sleduju, nic se neděje, program normálně běží. Pokud si ale chci k tomu ještě brouzdat v menu a na něco klikat, obraz se docela dost kouše. Musím ovšem říct, že mám počítač docela zaprasenej a problém mám i se spuštěním OpenOfficů. :-)
  • Ovládání je dosti jednoduché, není však stále příliš intuitivní a noví uživatelé budou potřebovat pár desítek minut trpělivosti, než si všechno osahají a oklikají. Příjemné je, že se dá v programu apod. hrabat zaroveň se sledováním televize, vše je pěkně průhledné, přesto přehledné.
  • Chybí mi trocha inteligence při výběru mého playlistu (poradí mi někdo v diskusi jednoslovnou alternativu tohoto výrazu?), má vize automatického výběru obsahu mně na míru podle mé historie, zájmů lidí s podobnými charakteristikami atd. je Joostem zcela nenaplněna, přitom last.fm ukazuje, že to jde a lidé chtějí. U videa to má přitom ještě daleko větší význam – hudbu lidé do jisté míry poslouchají pořád dokola, televizní obsah chcete obecně vidět jen jednou. Nejchytřejší, co Joost umí, je sestavit playlist z výsledků vašeho vyhledávání. To se mi zdá málo, nemáte žádnou možnost dát si videa do pořadníku čekatelů, žádné hvězdičkování (myšleno záložkování), hodnocení dost schované, takové ty všechny 2.0 serepejtlič­ky chybí.
  • Řazení videí do kanálů se mi zdá jednoduše nesmyslné, možná je to jen příprava na zahrnutí klasických televizí, kterým takový systém možná bude vyhovovat. Abych vysvětlil – celý obsah Joost se nyní skládá z asi 30 kanálů, které obsahují jistý počet konkrétních videí, pořádů. Pokud jsem to správně pochopil, když si pustíte nějaký kanál, začne se přehrávat pěkně od prvního videa, nejedná se tedy o žádné vysílání a la klasické televize, kde by v 19:00 byly zprávy. Nechápu proto, na co to vlastně celé je.
  • Problém ale možná spočívá v samotném obsahu, který by se měl zásadně vylepšit – Joost tvrdí, že má dohody s velkými televizními producenty. Současný kanál není kanálem v pravém slova smyslu – kdo chce sledovat nekonečný sled videí o Paris Hilton (tuším, že Paris Hilton), televize přece znamená různorodost a pokud toho Joost nechce dosáhnout osobními playlisty, pak by kanály měly jako takovýto výběr programu fungovat.
  • Jsem doslova unešen pluginy. Jejich počet nyní není nijak velký – Jabber klient, chat kanálu, hodiny, RSS čtečka + ještě pár věcí. Ale mají ohromný potenciál, pouze se obávám, jestli je lidé objeví a budou používat. Sledování v celé velikosti obrazovky znamená, že nemá po ruce plochu, lištu ani prohlížeč, prostě nic. To je nemyslitelné, schválně si zkuste, jestli při sledování něčeho na YouTube skutečně všeho ostatního zanecháte a věnujete se výhradně koukání. Pluginy by mohly vyvážet nevýhodu Joostu – totiž existenci mimo prohlížeč. Vše je navíc uděláno tak pěkně, že vás současné chatování či čtení článků naprosto neruší od televize, nic vám neutíká a vše pohodlně vidíte. Jestli se Joost otevře i externím vývojářům, může navíc doufat, že se nabídka pluginů značně rozšíří. Mimochodem použití Jabberu je pikantní v kontextu současného zaměstnání majitelů Joostu – Skype.
  • Přenos dat. To je asi hlavní kámen úrazu, P2P technologie znamená, že se v realitě FUP musíte dosti bát sledovat Joost déle než pár hodin. Jestli je průměrný tok 900MB-3GB, vyčerpal bych svůj limit jen na Joost za řekněme 15 hodin sledování. Doufám, že letos skutečně dojde k navýšení FUP na minimálně dvojnásobek, to by tento problém do značné míry eliminovalo. V Americe je zjevně situace lepší již dnes.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).