Hlavní navigace

Čím nakrmit svou čtečku?

11. 4. 2007 21:07 (aktualizováno) David Antoš

RSS čtečka je skvělá věc, zvláště když je tak šikovná jako třeba Google Reader. Na jednom místě, z jednoho rozhraní, v jednom plynulém proudu můžete číst články sebrané odkudkoliv, doručované prakticky okamžitě po napsání. RSS čtečky jsou důvodem, proč vůbec mohou existovat blogy, proč se šíření informací na internetu decentralizuje.

Mám ve čtečce celkem nepořádek, občas náhodou narazím na zajímavý článek, prohlédnu si celý blog a když vypadá slibně, zkusím si jej přidat. Později pak čtečku od obsahu, který mi nepřináší nic nového a jen mě zpomaluje čistím jen jednou za čas nebo také vůbec. Nářek v diskusi pod článkem na Marigoldovi, že chybí dobrý český zdroj informací a že většina lidí zahaniční servery nečte, mně přiměl projít si svůj seznam a podívat se, co vlastně čtu. Spousta z nich se mi zdá skutečně skvělá a věřím, že některé z nich nezná každý, proto bych se rád podělil o své tipy. Seřadil jsem je do tří kategorií daných nejen kvalitou, dále je pořadí v podstatě náhodné. Mohou chybět některé české blogy, které čtu jinak než přes Google Reader.

Musíte

FFFILM – kdo chodí do kina, měl by alespoň trochu sledovat recenze. A kdo čte recenze, měl by vědět, čí názor bude odpovídat jeho vkusu. Tak jsem si kdysi v Lidovkách přečetl nijak výrazně kritiku filmu Alexandr Veliký spojenou se třemi hvězdičkami, a pak se snad tři hodiny trápil u nejnudnějšího filmu roku. Vyzkoušel jsem si, že věřit mohu Tomáši Baldýnskému a Františku Fukovi. FFFILM je dobrý způsob, jak být trochu v obraze, na co by člověk mohl zajít, zatím je doplňován velmi pravidelně, takže každý týden máte přehled.
Google Blogoscoped – jistě známý blog, místo číslo jedna, kam chodit pro informace o Googlu, pokrývá jednoduše vše, byť vždy ne nejrychleji. Phillip Lenssen navíc obsah doplňuje o vlastní komiksy, kresby a různé experimenty. Nejcennější je však jednoduché diskusní fórum, kde skupina zajímavých stálých členů v reálném čase odkazuje, diskutuje, vysvětluje vše okolo Googlu.
Google Operating System – můj velmi oblíbený blog, rychlé zprávy o Googlu, zajímavé tipy a analýzy. (Rumunský) autor o Googlu ví snad vše, zajímá-li vás, nesmíte tento blog minout, jednoduše skvělý.
Kryl Blog – frekvence psaní Milana Kryla se liší, ale většinou zde najdete zajímavé čtení, navíc v češtině. Mám takové soukromé pravidlo, že o věcech, které najdu rozebrané zde, už nepíšu – byla by to zbytečná práce, neměl bych to čím doplnit.
LiveSide – vše o Windows Live, dobré často i silně kritické analýzy. Live by vás měl zajímat a zajímá-li, LiveSide je rozhodně nejlepší zdroj.
Marigold – Patrick Zandl má přehled a umí dobře psát. Jeho informovanost v řadě oblastí webu a internetu vůbec je cenná, navíc je Marigold zajímavé čtení i pro jeho aktivní zapojení při vývoji nových služeb – zejména Streamu. Když nic jiného, jsou jeho úvahy minimálně inspirující k zamyšlení.
Fareed Zakaria – Newsweek – autor velmi známé politologické knihy Budoucnost svobody píše každý týden komentář pro Newsweek k aktuálním politickým tématům, nyní převážně k Iráku. Fareed Zakaria není ideolog, je střízlivý realista a jeho analýzy se mi zdají být trefné.
Official Google Blog – nebývá nejrychlejší, nebývá nejkomplexnější. Přesto je oficiální blog Googlu důležitý, ukazuje, co si myslím přímo Google, nebo alespoň co by chtěl, aby si lidé mysleli, že si myslí.
Peer Pressure – fandím Allpeers, věřím Allpeers, používám Allpeers. To však není hlavní důvod, proč čtu jejich blog. Na rozdíl od jiných podobných je totiž jen ve velmi omezené míře zaměřen na suchou prezentaci vlastních novinek, místo toho je to místo, kde najdete spoustu zajímavých hlubokých úvah o budoucnosti webových/deskto­pových aplikací, prohlížečů, zábavního průmyslu a celkem kdečeho.
ProgrammableWeb – našel jsem vlastně včera, ale podle všeho to bude jeden z nejzajímavějších blogů. Přináší podrobný přehled o různých API a na nich postavených službách, jelikož mě tohle téma poslední dobou zajímá ze všeho na internetu nejvíce, bude jistě dobrou inspirací. Propojování internetových služeb pomocí API brán dost možná změní způsob, jakým web používáme, možnosti kombinací samostatně existujících služeb jsou nepřeberné.
Read/WriteWeb – krátce by tento můj možná nejoblíbenější blog šlo popsat jako „lepší TechCrunch“. Naleznete zde méně prezentací start-upů (ačkoliv jsou), méně informací o velkých portálech (ačkoliv jsou) a místo toho více teoretických úvah a analýz, více článků zabývajících se trendy v jednotlivých segmentech. Read/WriteWeb není povrchní a jeho autoři vědí, co píší. Zajímavý je i občasný pohled mimo americký trh, ostatně hlavní autor je z Nového Zélandu.
Simon Willison´s Weblog – další novinka, Simon Willison dříve pracoval v Yahoo, nyní se angažuje v OpenID a píše o všem možném. Vypadá to na opravdu kvalitní čtení.
TechCrunch – nemám jej příliš rád, ale jedna věc se mu nedá upřít – má obrovský úspěch. Více než co jiného ho vnímám jako rozcestník po nových službách, v tom je nedocenitelný. Samotné texty mi připadají slabší a většinou dosti po povrchu.
The Jason Calacanis Weblog – Jason Calacanis založil největší síť blogů Weblogs Inc., která pokrývá snad úplně veškerá myslitelná témata. Následně ji, jistě bohatě, prodal AOL a vedl přestavbu Netscapu. Nakonec odešel a nyní pracuje pro investorskou společnost Sequoia. Je kontrovérzní, je drsný a je otevřený. Jeho pohled na SEO, Digg, Wikipedii či PayPerPost stojí za to znát. Skvělý je též jeho video podcast, pro který dokáže získat zajímavé hosty. Trocha sebestřednosti mu budiž odpouštěna. :-)

Měli byste

alarm:clock euro – sleduje evropský internetový trh, evropské start-upy a podobně. Kvůli jazykům žádný evropský internet v podstatě neexistuje, alarm:clock euro je tak asi nejlepší možností, jak sledovat vývoj hlavních evropských nadějí. Zdá se mi, že však nemají úplně všeobecný přehled a dost mě štve reklama, kterou nevkládají do článků, ale publikují jako samostatný spot.
Fandorovy vyprávěnky – SEO magie je sice trochu na okraji mého zájmu, ale Fandorův blog je zajímavý zejména svou otevřeností. Když si Petr Sršeň myslí, že je něco bullshit, klidně to napíše, žádné obcházení a omlouvání.
Google Talkabout – oficiální blog Google Talku. Tato služba mě ze všech aktivit Googlu zajímá téměř nejvíce, stojí za to sledovat, co nového.
Googlified – další blog sledující Google, občas originální zjištění, která až poté přebírají jiní. Google prostě stojí za to sledovat detailněji. :-)
Googling Google – a opět, tentokrát Garett Rogers na ZDnetu. Specialitou tohoto blogu je pitvání zdrojových kódů a dalších indicií ukazujících na další vývoj Google služeb. Díky tomu se o spoustě pozdějších novinek nejdříve dozvíte právě zde.
Inside Orkut – neoficiální blog, na kterém se dozvíte o každém detailu, o každé úpravě, která se týká Orkutu. S Orkutem se poslední dobou něco děje, po delší pauze na něm Google začal pracovat a postupnou integrací jiných svých služeb se z něj snaží udělat něco použitelného. Není divu, nevěřím, že si Google bitvu o komunity může dovolit vzdát. Orkut může čekat ještě velký úspěch.
Janus Friis – polomrtvý blog zakladatele Kazaa, Skypu a nyní Joostu. Doufám, že si na něj jeho autor zase najde čas, protože osoba autora jej předurčuje k poskytování zajímavého čtení. Vzhledem ke svému úspěchu je Janus Friis nespornou internetovou celebritou, navíc evropskou.
live.com blog – Windows Live vypadat někdy před rokem touto dobou dobře rozjetý. Od té doby však jeho tempo upadlo a Microsoft na webu dělá zmatky. Přesto doporučuji sledovat, co je s WL nového, role třetího daleko vzadu jej předurčuje k zajímavým experimetům.
localglo.be – zprávy zejména z evropského internetu, investicích, start-upech atd.
Naffzinger´s Net – netuším, jak jsem se k tomuto blogu dostal. Možná to nějak souvisí s tím, že jeho autor má českou manželku a o Česku několikrát psal. Každopádně zde naleznete velmi zajímavé úvahy o internetovém podnikání a budoucnosti internetu vůbec.
Netvibes.com Blog – Netvibes je možná největší internetovou nadějí Evropy. Udržuje si na zaplněném trhu personalizovaných domovských stránek náskok a jednou ho jistě někdo odkoupí za tučnou sumu. Oficiální blog je bohužel skutečně oficiální – žádné perličky z pozadí a osobní názory jeho tvůrců nečekejte. Vývoj Netvibes však do značné míry udává směr celému segmentu.
Niall Kennedy´s Weblog – čtu od nedávna, tak nemohu moc hodnotit. Ve starých spotech se Niall Kennedy zabývá rozsáhlou analýzou widgetů/gadge­tů/modulů pro personlaizované domovské stránky a různé desktopové utility. Není to přitom jen prázdné povídání, dal si práci se sestavením reprezentativních statistik.
Official Google Docs & Spreadsheets Blog – webovým kancelářským aplikacím jasně udává tón Google, přes všechny možné pokusy, přes všechny originální start-upy – tahle oblast patří Googlu a bude mu patřit, dokud se mu nepostaví někdo s váhou Microsoftu. Webové aplikace jsou to nejzajímavější, co se poslední dobou děje. Z toho všeho logicky vyplývá – sledujte to.
Official Google Reader Blog – Google Reader je jistě nejlepší RSS čtečka, kterou již jistě používáte, či pro sledování zde představených zdrojů používat začnete. Není proto od věci být informován, kam směřuje.
Search Engine Land – ambiciózní blog snažící se pokrýt vše, spousta článků každý den včetně závěrečné rekapitulace a upozornění na články i z jiných serverů. Skvělý, pokud sledujete pouze jej, méně skvělý, pokud si většinu věcí přečtete již předtím jinde. Některé analýzy, např. o podílu vyhledávačů, jinde tak podrobné nenajdete, autoři díky své známosti (z dřívějšího působení na SearchEngineWatch) mají přístup přímo k vyhledávacím společnostem a mohou tak psát i o věcech zevnitř.
Webtrh Blog – diskusní fórum Webtrh se docela úspěšně uchytilo, zajímavý je však i přidružený blog psaný Martinem Schlemmerem. Několikrát mě překvapil tím, že napsal přesně o tom, co jsem chtěl sepsat sám, zaměřením je však více orientován na internetovou reklamu, případně SEO.
Yuhůův weblog o webu – poslední dobou málo aktivní, stále však zajímavý. Myslím, že první weblog, který jsem začal číst pravidelně.

Můžete

Trendsspotting – různé grafy, nejen z Google Trends. Je zajímavé, jak je možné k sobě vztáhnout různé věci a demonstrovat to graficky.
Ajax Blog – méně aktualizovaný blog zaměřený specializovaný na AJAX technologii, občas se zde však objeví trochu méně tématicky omezené úvahy, stejně jako tipy na nové služby v AJAXu.
Blog počítačového nadšence – obecně preferuji blogy, které publikují méně, ale vždy mají vlastní myšlenku. Když se též nesnaží pokrýt vše, ale podrobněji se zamyslí nad oblastmi, které je zajímají. Díky tomu nejsem zavalen stovkou identických spotů pokaždé, když Google spustí nějakou hračku. Výjimkou je Blog počítačového nadšence. Bohužel poslední dobou převážnou část obsahu tvoří pár dní poté převzaté zprávičky na Lupě. Několikrát jsem váhal, jestli vyškrtnout, ale pořád si ho držím.
Liberálův blog – politický blog se zaměřením odpovídajícím názvu. Občas něco zajímavé, většinou pořád dokola omílané radikálně liberální poučky o hodném trhu a zlém státu. Vtipné, že bez ohledu na ideologii, jsou všichni si všichni podobně přesvědčení lidé podobní.
Hledám dívku z autobusu do Brna – takové nepravidelné úvahy o světě. :-)
Japanův blog – blog momentálně zajímavý tím, že jeho autor dělá design pro Stream. Díky tomu se zde občas objevily některé zprávy ještě před nějakým oficiálním rozhlášením.
Jiri Donat´s weblog – Jiří Donát měl podle mého názoru nejzajímavější ze všech prezentací na Czech Internet Foru, zvláště uceleností, s jakou svou představu o vývoji internetové reklamy prezentoval. Blog už bohužel dlouho nepřinesl nic nového, tak čekám.
juberjabber – autor v Google pracuje na Google Talku. Vedle osobních věcí se zde tak občas objeví zajímavosti o vývoji této aplikace i celém IM trhu.
Jüri Kaljundi – [eng] – sledovat evropský internet je těžké, proto každý zajímavý blog je dobrý. Na tomto najdete sice jen pár článků do roka, ale autor podniká na estonském internetu a jistě o něm má dobrý přehled.
looocal – tento bloger mi velmi pomohl při psaní článku o Rakousku. Připravuje nějakou službu pro poskytování lokálních informací, jsem na to docela zvědavý.
Matt Cutts: Gadgets, Google, and SEO – velmi známý zaměstnanec Googlu pracující na jeho vyhledávači, taková jeho lidská tvář. SEO mě příliš nezajímá, ale Matt Cutts je legenda.
News.blog: Google – CNET o Googlu, asi nic unikátního.
Ook: Internet jinou optikou – Michal Krsek internetu jistě rozumí a zvláště po technické stránce. Já ne, proto není špatné to alespoň trochu sledovat.
pinus@chicago – blog doktorského studenta ekonomie v prestižním Chicagu. Nejen o ekonomii, ale právě o ekonomii zajímavě, s rozhledem a bez arogantního fanatismu.
Search Engine Journal – o vyhledávačích vše, ale jen málokdy rychle a téměř nikdy originální. Od smazání ho zachraňují právě ty občasné světlé výjimky.
The Netspace Blog – ať už je Netscape úspěšný nebo ne, je to rozhodně stále silná značka. Přeměnit ji v komunitní zpravodajský server a ve stejném duchu překopat zdánlivě mrtvý prohlížeč je odvážné a AOL s tím nakonec může uspět. A i když ne, nemá co ztratit.
Thomas Hawk´s Digital Connection – autor provozuje asi nejbližšího konkurenta flickru – Zooomr. Zajímavé informace o celé oblasti, třeba o tom, jak moc závislí jsou všichni na MySpace. Plus průběžně krásné fotky.
Větrovka – SEO blog Petry Větrovské z Dobrého webu. Začátek dobrý, bohužel už skoro dva měsíce žádný příspěvek, snad nám neumře.
WEB.REFLEKTOR – český blog monitorující dění v cizině, spíše tipy pro další prozkoumání.
Zorgloob – francouzský blog převážně o Googlu, který mám ve čtečce jako takovou malou výčitku, že na ten jazyk úplně kašlu.

Nejoblíbenější

Podíval jsem se ještě do statistik, které blogy vedou žebříček oblíbenosti, resp. články na jakých serverech nejčastěji hvězdičkuji jako zajímavé. První je 25 hvězdičkami TechCrunch, druhý s 20 Read/WriteWeb, třetí s 12 Google Operating System, čtvrtý až pátý se 7 Googlified a Search Engine Journal, dále: Search Engine Land, Google Blogoscoped, Peer Pressure, Thomas Hawk´s Digital Connection a LiveSide. Což vcelku koreluje s mým názorem, co stojí za to číst, samozřejmě po zvážení, že ne vše mám ve čtečce stejně dlouho, ne vše publikuje stejný počet článků denně apod.

Chcete-li být informováni o tom, co se na webu děje, toto je má nabídka, co byste měli sledovat. Určitě ocením, pokud mi napíšete vlastní doporučení, co zajímavého mne zatím míjí?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).