Hlavní navigace

AllPeers je cool!

6. 9. 2006 18:51 (aktualizováno) David Antoš

Je možné, že jste již o tomto programu na sdílení souborů se známými slyšeli, určitě však o něm ještě hodně uslyšíte. Na světě jistě existuje spousta nadějných start-upů, ale pouze AllPeers vzniká u nás. A je úžasné sledovat, jak po průlomovém úspěchu Skypu jeden z dalších nejnadějnějších projektů vzniká právě u nás.

allpeers

Proč takové nadšení? Protože AllPeers je u nás něco zcela nevídaného. V minulém článku jsem hořekoval na tím, jak maximální inovace se u nás omezuje na soutěžení v rychlosti okopírování zahraničních vzorů. Nikoliv Seznam, Centrum či Atlas – AllPeers může být tou nejlepší vizitkou českého internetu. Obecně to vypadá, jakoby se české firmy – nejen ty počítačové – bály překročit hranice, bály zkusit uspět v přímé soutěži se světem. Jakoby jim chybělo sebevědomí, víra, že mohou uspět. AllPeers je jiné, možná i proto, že dva ze tří zakladatelů nejsou Češi.

A jejich ambice jsou skutečně nemalé. Snaží se prorazit v oblasti, která je z jedné strany obsazena klasickými P2P klienty (typu LimeWire, DC++, BitTorrent) a do které se ze strany druhé tlačí kvalitní kecálkové (tedy nikoliv ICQ). Přesto nejsou úplně bez šancí – pokud budou poctivě pokračovat v cestě, kterou začali.

Řada lidí totiž určitě po něčem takovém touží. Když chci dnes něco poslat kamarádovi, většinou na to použiji email – to nejhorší a velikostně nejomezenější řešení. Další možností je kecálek – nicméně ICQ se na přenos větších souborů a složek také nehodí a ani kvalitnější kecálky jako Google Talk (ale určitě i Windows Live Messenger) bych pro sdílení 200 fotek s 10 lidmi použil jen těžko. Již dnes samozřejmě existuje ono něco takového, ale nic ještě není tak dobré, abych to skutečně mohl úspěšně vnutit všem kamarádům, pořád tomu něco chybí.

A ano, i v případě AllPeers tomu něco chybí. Vydaná betaverze rozhodně není dokonalá, rozhodně na ni odkaz přátelům rozesílat nebudu, protože pokud by to dnes zase odinstalovali, za čtvrt roku, až to něco bude vyřešeno, bych je zpátky přitáhnul jen obtížně. Přesto AllPeers věřím. Ze všech obdobných pokusů (kupříkladu FolderShare od Microsoftu) je nejblíže tomu, co očekávám. Je poměrně jednoduchý, přenášet lze úplně jakýkoliv objekt (včetně webových stránek, obrázků a úryvků textu) pouhým táhnutím myši. Limity žádné, při sdílení s více lidmi se díky integraci BitTorrentu zátěž rovnoměrně rozloží mezi všechny… ano, tohle by mohlo fungovat.

Co tomu tedy chybí? Hm, no především komunita. V tuto chvíli je k dispozici pouze rozšíření pro FireFox a zvažované pluginy a samostatný klient rozhodně nebudou v nejbližší době. Na druhou stranu FireFox spousta lidí v mé pavučině kontaktů používá a pár bych jich k tomu určitě nakonec donutil – AllPeers doufá, že by mohlo být tím správným zabijákem, který k FireFoxu přitáhne nové ovečky. Kromě toho má program ale také řadu nedostatků a nedodělků, na jejichž vyřešení se podle všeho pracuje. Nejvíc je asi třeba zapracovat na jednoduchosti a přehlednosti uživatelského prostředí, protože soubory chci sdílet i s lidmi, pro které už samotné stažení rozšíření prohlížeče je úkol pro Herákla.

Celkem však nejde o nic zásadního a v řádu měsíců by se z AllPeers mohla stát masově oblíbená záležitost. Věřím tomu a doufám v to. Vzhledem k tomu, že se jedná o „domácího“ hráče, určitě by právě Česko mělo být první oblastí, kde uspěje. Na doméně AllPeers.cz (doufám, že její vlastník Jan Veselý není žádný spekulant, ale má s adresou vážné plány) již vzniká cosi jako komunitní web českých uživatelů (chtělo by to diskuse, databázi uživatelů atd.), nikdo se zatím neujal české lokalizace (francouzská přitom už je). Nicméně vzhledem k vysokému podílu FireFoxu a ICQ zde určitě slibný prostor pro AllPeers je – jestli se neuchytí zde, tak nikde. Všichni jsme si rovni! allpeers-ikonka

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).