Hlavní navigace

Kancelář pro uvádění omylů toho, jehož jméno se nevyslovuje, na pravou míru: HT

24. 2. 2006 12:37 (aktualizováno) Janek Wagner

Citace z článku AMD používá „parazitující“ marketing:

Parazitování na Intel HyperThreading (HT)

AMD svůj Athlon 64 také propagovalo se zkratkou HT. Proč? Intel totiž mohutně zainvestoval do reklamní kampaně na Intel Pentium 4 HT, kde HT = HyperThreading, tedy schopnost Intel procesorů v určité situaci provádět dva thready současně, což AMD procesory neumí (a proto zaostávají například ve zpracování audia a videa). U AMD znamená HT primitivní HyperTransport, což je pouze název pro sběrnici, tedy nic podstatého. Ale pro běžné klienty to mohlo vést k omylu, že i AMD disponuje HyperThreadingem.

A jak to bylo doopravdy:

1. První procesor Intel Pentium 4 s technologií HyperThreading byl uveden 14. listopadu 2002. Technologie byla poprvé předvedena na srpnovém Intel Developer Forum 2001. Počátky této technologie pocházejí z patentů Intel z roku 1994 (Multiprocessor Specification) a AMD z roku 1999 (Microprocessor configured to execute multiple threads including interrupt service routines).

2. První procesor AMD Opteron se sběrnicí HyperTransport byl sice uveden až 22. dubna 2003, ale sběrnice HyperTransport byla ohlášena na únorové Platform Conference 2001. Původně byla označována Lightning Data Transport (LDT).

3. Přenosová rychlost sběrnice v počítači, ať už se jedná o sběrnici mezi CPU a northbridge nebo northbridge a southbridge (případně mezi procesory), kde se HyperTransport často používá, má zásadní vliv na jeho celkový výkon. Ale nic podstatného…

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).