Hlavní navigace

IDOS zblbnul

2. 7. 2008 15:14 (aktualizováno) Janek Wagner

Neuvěřitelnou novinku implementovali tvůrci jízdních řádů IDOS: říkají ji našeptávač. Nevypnutelná rozplizlá a neumětelská javascriptová konstrukce zpomaluje práci s formulářem a v případě zadání jednoznačného a jedinečného názvu stanice (například Háje) si dovoluje tvrdit, že Zadání není jednoznačné, vyberte objekt z nabízeného seznamu.

Fascinující jsou reakce tvůrců IDOS, které nyní kolují po netu.

Připomínka P.C.:

… ale ono je tech vyhrad daleko vice – napr. zcela nesmyslne doplnovani presne matchujicich nazvu (pokud vyplnim „Haje“, je zbytecne v dalsim kroku zdrzovat otazkou, zda „Haje“, nebo „Hajek“ – od tohoto preci slouzi wildcardove znaky). Aplikace by nemela svymi heuristikami obtezovat kompetentniho uzivatele, ktery ackoli presne vi, kam se chce dostat, musi svuj spravny vstup zadavat vicekrat.

Připomínka M.K.:

Spravne ma preci takovy vyhledavac delat toto:

- bere klic K jak je, tj. jako exact match. pokud k nemu nalezne prave 1 zaznam, rovnou jej pouzije.
- pokud najde vice zaznamu, nabidne jejich seznam
- teprve pokud nenajde zadny zaznam, vyhleda znovu K*

Dovedete si predstavit, kolik jmen zastavek je prefixem jineho jmena, a tedy kolik lidi musi opakovane vybirat polozku ze seznamu, i kdyz znaji spravny nazev sve zastavky?

Odpovědi:

Pokud v našeptávači explicitně nezvolíte nabízené Háje, aplikace nemůže sama rozhodnout, zda jste chtěl zadat Háje nebo Hájek a musí dát na výběr. Jedná se tedy o vlastnost aplikace, nikoliv chybu. Tímto způsobem fungovala i původní verze aplikace, takže se nic nezměnilo. (…)

Prto vybrání první položky na seznamu v případě nejednoznačného zadání by mělo sloužit zadání vykřičníku na začátku masky, ale to momentálně nefunguje, takže musím u programátorů zjistit, proč tomu tak je a zda bude jeho funkčnost opět zavedena. Pravděpodobně to souvisí s našeptávačem­. (…)

IDOS nepozná Háje

Pokud se nechcete trápit, použijte verzi pro slabozraké na http://82.117­.129.17/blind/JRCIS­.asp. Snad přežije…

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).