Hlavní navigace

O Koreji a ICU

12. 7. 2007 15:13 Viktor Hollmann

Co se vám vybaví, když se řekne Korea?
Asi všichni si vzpomenou na rozdělení země, fotbalový šampionát v roce 2002, M.A.S.H. s Alanem Aldou a zatím poslední atomový test na planetě.
V různých regionech se k tomu přidají regionální znalosti – v Nošovicích si lidé vzpomenou na Hyundai, v Žilině na Kiu a v Hranicích na Philips LG Displays. Starší si vzpomenou na olympiádu v Soulu v roce 1988 (aby ne, po 12 letech konečně olympiáda bez embarga), Daewoo Racer v Mototechně, asi kus textu písničky „Balada československá“ Ivo Jahelky a Kim Ir Senovu návštěvu v ČSSR v roce 1984. Možná máte telefon LG nebo Samsung, případně jiný korejský výrobek. A čtenáři Lupy si (doufám) vybaví několik tabulek a grafů ohledně Internetu, kde srovnání s Koreou nedopadá pro ČR zrovna nejlépe.

Korea a telekomunikace
Lupa je server o českém Internetu a rád bych tento blog držel především jako okénko o Internetu korejském (přesněji, o Internetu v Korejské republice, Internet v KLDR lze velmi lapidárně shrnout počtem stránek v národní doméně .kp).
Korea a telekomunikace od sebe v podstatě nejde oddělit. Od konce 70. let se Korea zaměřila na silnou podporu telekomunikací. Považte, vždyť se na telefonní linku tehdy v Koreji někdy čekalo i rok (kéž by v ČSSR to byla alespoň průměrná doba zřízení telefonní linky:-) – taková kritická situace si přece zasloužila urychlené řešení na nejvyšší úrovni. A že to řešení bylo úspěšné, dokládají např. zprávy OECD.

Information and Communication Univesity (ICU)
Podle všeho bude můj život v následujících 2,5 letech spojen s touto universitou. Byť se jedná o univerzitu velmi mladou (vždyť byla založena teprve před 10 lety), přesto si stačila vybudovat velmi silnou síť kontaktů s univerzitami a institucemi z celého světa (např. francouzský Institute National Des Telecommunications, Massachusetts Institute of Technology nebo University of Cambridge). Úzké vztahy s korejskými výzkumnými a vědeckými ústavy jsou pochopitelně samozřejmé.

Má cesta do Koreje, zaměření blogu
Stručně – dostal jsem nabídku, kterou bych odmítl jen velmi nerad – poznat, proč a jak se z Koreje stala jedna z nejdůležitějších zemí v telekomunikacích. Věřím, že budu mít čas se podělit se čtenáři Lupy o některé postřehy z korejských telekomunikací a pochopitelně srovnání korejské a české (telekomunikační) reality. Pokusím se také zachytit některé zajímavé momenty korejské kultury a historie (pokud redakce Lupy dovolí:-).

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).