Hlavní navigace

Názor ke článku Hledá se nejlepší webové album od Václav Štěpán - Zkoušel jsem postupně vlastní galerie, Picasa, Flickr,... a...

  • 27. 10. 2010 9:21

    Václav Štěpán (neregistrovaný)

    Zkoušel jsem postupně vlastní galerie, Picasa, Flickr,... a skončil u ZenFolio (kdyžtak kód na slevu = WKW-S52-A7J :-)).

    K Flickru: Pokud si chcete nechat zkritizovat (nebo taky ne) fotky a jako místo k diskusi nad fotkami to je zajímavé, ale jinak mne to tolik nenadchlo (vzhled, možnosti nastavení). Výborná je možnost popisovat různé části fotky (hele, tahle ruka tam asi bejt nemá, ne?), ala Facebook. Celkově trochu jako třeba Photoextract v angličtině. Tak jsem si s tím chvilku hrál a pak se šel podívat na Picasa - ve free verzi mi vadila omezení na na počet alb.

    K Picasa: Spousta prostoru za relativně málo peněz, příjemné a rychlé nahrávání přes desktopovou aplikaci, výborná podpora pro geotagging a snesitelná podpora pro označování lidí, možnost přidávat do galerií i videa. Pokud Picasa používá dost lidí ve vašem okolí, funguje v některých aspektech jako sociální síť - novinky "kdo kde byl", komentáře k fotkám, propojení na Buzz, etc.. Nevýhody (subjektivně): absence vnořených alb, nulová podpora, velmi hrubé nastavení práv - možnost omezit stahování fotek podle alba, absence výběrů. Ke stahování fotek (mimo po jedné) navíc potřebujete extra aplikaci (tj. nucení do instalace Picasa). Donedávna absence podpory pro Analytics a místo toho jen částečně funkční počítadlo přístupů na fotku.

    Zenfolio:
    Fantastická nastavitelnost (co bych jinak dělal ručně týdny hotovo za pár hodin), výborný vzhled. Rozumná podpora pro nahrávání a stahování přes API a běžné desktop aplikace. Dobrá podpora pro Google Analytics a řízení přístupu k albům. Celá stránka, včetně slideshow funguje i bez Flashe (díky za to). Rychlá a funkční uživatelská podpora - z cca deseti dotazů vždy odpověď do hodiny, častěji do pár minut. Vypadá to, že mají někoho on-line 24x7 a navíc ten někdo ví o čem mluví. Rozhraní podporuje podsložky, výběry (symlink do jiného alba/k jinému člověku), stahování přes prohlížeč (naklikání "tyhle fotky chci"). Nevýhody: Po nahrání chvilku trvá, než se přegenerují náhledy. Některé zajímavé funkce jsou až v Premium verzi (třeba možnost jednoduše nechat klienty dělat výběry a vidět výsledek, rozumně prodávat fotky). Někdy servery nemají dokonalou odezvu (tj. něco chvilku trvá).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).