Hlavní navigace

Recenze: Eset Smart Security BETA1

13. 1. 2009 0:17 (aktualizováno) Strongy!

Aktuální zpravodajství

Recenze antivirů, antispyware a firewallů

Články a informace o bezpečnosti

Jedna z nejvýznamnějších dodavatelských společností bezpečnostního software Eset vydala nedávno první BETA (testovací) verzi svého nového integrovaného řešení, které mimo jiné obsahuje Antivirus-Antispyware, osobní firewall a antispam. V tomto článku píší především o novinkách, které uživatele čekají, hlavních vlastnostech a dalším.

Samozřejmostí tohoto programu je Antivirus spolu s integrovanou vynikající heuristickou analýzou a ojedinělým systémem ThreatSense. Neúplnou novinkou je podpora pro detekci spyware aplikací. Jako v předchozí verzi samozřejmě je dostupný i anti-rootkit a zcela nově i osobní firewall pro ochranu proti napadení z venčí a další novinkou je antispam řešení. V současnosti je stále brzy na hodnocení výkonu a detekce, ale alespoň si řekněme něco o nových funkcích.

ess

Systém je velice výrazně zaměřen především na laické uživatele a v pokročilém rozhraní obsahuje i velmi podrobná nastavení. Celý systém dostal nový vzhled, který však v současnosti není možné vypnout, což by mohlo vadit odbornějším uživatelům. Výrazná změna nastala v testování souboru, kde se už nezobrazuje výpis infekcí, ale jen statistika – pro někoho výhoda, pro někoho nevýhoda. Samozřejmostí jsou automatické aktualizace, které zobrazují spolu s ostatními funkcemi svůj stav na hlavní stránce systému.

Z prostředí úplně zmizely názvy jako IMON, DMON a podobně. Internetový monitor zajišťující kontrolu webového obsahu je nyní integrovaný ve firewallu. Zde se dostáváme k prvnímu „problému“: v případě, že poprvé otevíráte infikovaný soubor je stažení bez varo

vání zablokováno a zobrazena je jen informace, napodruhé je však soubor již opět bez varování ke stažení. Což by mohlo v jistých případech použití redirectu dovolit stažení infikovaného souboru i přes tuto ochranu.

Zde nabízím ke shlédnutí tabulku ohodnocení funkcí systému dle mého názoru.

FUNKCE

HODNOCENÍ

Firewall V interaktivním režimu zbytečně hlásí již jednou povolené položky. Je proto nutné zathrnout kolonku „zapamatovat“. Občas se zamrzá a spomaluje PC.
Aktualizace Naprosto bez chybné
Rozhraní Zbytečně mnoho grafických prvků a poskakování při scrollingu. Zatím nelze vypnout grafiku.
Detekce Nepřehledné logy infekcí, firewallu.
Antispam Nepříliž výkoný a náročný při stahování pošty.
Ostatní Nelze importovat nastavení firewallu popřípadě celého programu. Chybí log antispamu.
Integrace Perfektní integrace do MS Outlook Chybí volba otestovat v kontextovém menu.
ess.status
ess.sett

Po vydání finální verze tohoto produktu, bude jistě znovu otestován.

//Tento článek je jen názor autora.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).