Hlavní navigace

Indie, bezpecnost

2. 2. 2008 20:14 (aktualizováno) Nishkam Jan.

Pomalu se mi uz vyvetral Mumbajsky smog z plic. Zvykam si na Prazskou zimu, relativne cerstvy vzduch a vstavam hodne brzy. Coz je super, ale zase odpadavam do postele uz kolem 9 vecer. 3-tydenni pobyt v Indii zanechal hromadu zazitku. Tady je napr.


Pronajimali jsme si v Pune pokoj. Hned druha nabidka mistnich predstavitelu uvytovaciho byznysu se zdala byt zajimava. Obzvlast jsem zkontroloval okna a dvere. Jednak kvuli moskytieram a jednak kvuli bezpecnosti. Vse se zdalo byt v poradku. Zamykani dveri vlastnim zamkem. Samotne dvere dost pevne, pripevneni kovovych ocek taky dobry, dost tlustymi srouby. Takze ano, kyvli jsme na to a zaplatili. No a to by nebyla Indie kdyby nas necekalo prekvapeni :) Asi po 5 minutach co odesel majitel jsme zjistili, ze u stropu je upevnena nenapadna preklizka asi 50×100 cm, ktera zakryva DIRU NA CHODBU. Byla samozrejme zabarvena stejnou barvou jako zed, tak jsem si ji nevsimli. :/ Nastesti vse dopadlo dobre – behem pobytu se nam nikdo do pokoje nevloupal.


Diky teto zkusenosti jsem si pripomnel, ze bezpecnost neni o tom jak moc jsou zabezpecene jednotlive prvky ale o kompletnosti bezpecnostniho systemu. Posilovat jednotlive prvky ma smysl pouze kdyz mame kompletni analyzu vsech rizik. Jinak se stane presne tohle – zamek je sice temer neporazitelny, ale muzu vejit jinyma otevrenyma dverma. Prelozeno do nasi branze – mam sice silny algoritmus sifrovani hesel, ale aplikaci hostuji na pochybnem hostingu s dirama na urovni operacniho systemu.

Pune


 – Hello! Mister! Rickshaw?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).