Hlavní navigace

Továrna na peníze

5. 1. 2007 14:04 mmm

Tradebot Systems Inc. je malinká IT firma, která velmi úspěsně přežila bouřlivý závěr dot.com éry a nejen to, dokonce se jí velmi daří. Od firmy, která provozuje „továrnu na peníze“ bych čekal mnohem sofistikovanější a propracovanější webovou prezentaci, oni se ale vlastně ani tolik prezentovat nepotřebují. Proč říkám „továrna na peníze“? Přiměl mě k tomu článek na WSJ. Tradebot nedělá nic jiného než spusta firem obchodujích na burzách s cenými papíry, to jest, kupuje a prodává tak, aby večer měli na účtě víc než ráno, jak banální. Jenže oni to dělají trochu jinak, konkrétně:

  • jsou čistě IT firma
  • obchodují automaticky jen pomocí počítačů (lidi tak maximálně sledují trendy)
  • jejich strategie je geniálně jednoduchá
  • nemají zákazníky, t.j. obchodují čistě na vlastní triko
  • nemají investory, t.j. veškerý zisk zůstává doma; nemusí se dělit
  • obchodují rychle, rychleji než všichni ostatní co se pokouší o podobnou věc

Jejich strategie obchodvání má několik zásadních vlastností:

  • ráno začínají s kontem bez akcií
  • večer končí s kontem bez akcií
  • během dne nedrží žádnou akci déle než několik sekund

Prostě koupí akcii která se hodně obchoduje, podrží ji maximálně pár sekund a když se v průběhu těch několika sekund vyskytne lepší cena hned prodají. Samozřejmě v tak krátkém časovém intervalu se cena hýbne maximálně o zlomek pence, ale při dostatečných objemech a rychlosti se na tom dá velmi slušně vydělat, v jejich případě okolo 50'000$ za den. Pravda není to zas až tak mnoho, ale když uvážím, že ráno neměli na svých kontech žádné akcie, večer na svých kontech nemají žádné akcie, nedluží peníze investorům, obchodují pouze sami na sebe, pohybují se pouze v rozdílu zlomků pencí mezi cenami a vlastně nic nevyprodukovali, nepotřebují nic distribuovat a přesto jsou večer o 50´000$ bohatší. Na IT firmu s necelými 30 zaměstnanci slušný výsledek.

Dokonce tvrdí, že dokáží vydělat peníze i na akciích které prudce padají, prostě i akcie, která jde prudce dolů má přece jenom krátkodobé výkyvy směrem nahoru (dávají příklad akcie která spadla z 32.09$ na 18.55$ za jediný den a oni přesto neprodělali – obchodují opravdu rychle). Co se týče objemu, tak taky nejsou žádný troškaři, podle objemu obchodvání patří mezi 10 největších obchdníků na Nasdaqu a na New York Stock Exchange (NYSE) dělají 15% objemu obchodování s akciemi Microsoftu.

Vcelku pochopitelně neříkají co přesně dělají z IT pohledu, což by mě vlastně zajímalo nejvíce, jisté je, že jejich servery stojí přímo v server roomu NYSE, píšou to v C++ a co se týká rychlosti tak se při realizování obchodu pohybují ve zlomcích milisekund.

Když by jste se někdo chtěl věnovat algoritmickému obchodování v trikotu firmy Tradebot tak to můžete zkusit – ta přihláška je vlastně jediný odkaz z jejich domovské stránky ;-).

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).