Hlavní navigace

Jankův blog

  • Tisková zpráva MI ČR: Do e-learningových kurzů počítačové gramotnosti na Portálu VS se zaregistrovalo již více než 4000 uživatelů

    Takže naše kritika kvality kurzů přinesla první ovoce, neboť v tiskové zprávě MI ČR je tato větička: Kurzy fungují v současné době v prohlížeči Internet Explorer a v nejbližších dnech půjdou přehrávat i v přehrávači Mozilla Firefox. Registrace pouhých 4000 uživatelů dělá z kurzů propadák: v průměru se tedy zatím přihlašovalo jen 80 uživatelů denně. Kolik je asi absolvovaných kur­zů?
    8. 3. 2006 12:19 (aktualizováno)
  • Česká elektronická knihovna – Poezie 19. století

    Bezplatně přístupná on-line plnotextová databáze Česká elektronická knihovna – Poezie 19. století navazuje na CD-ROM Česká elektronická knihovna – Poezie 19. století (od thámovců po lumírovce), který vydal ÚČL AV ČR roku 2002 a který se po opravách a doplňcích stal integrální součástí internetové plnotextové databáze.
    1. 3. 2006 23:46 (aktualizováno)
  • Google + Americký národní archív = zatím stovka filmů ke stažení pro každého

    Jedním z nejnovějších počinů Google je spolupráce s Americkým národním archívem (USNA). Google tak ve svém videorchivu nabízí zatím devatenáct filmů z archivu amerického National Aeronautics and Space Administration (NASA, Národní úřad pro letectví a kosmonautiku), ze kterých jsem si s nostalgií pustil čtrnáctiminutový dokumentární snímek The Eagle Has Landed 1969 o prvních krocích člověka na Měsíci. NASA má v archivu více než 250 snímků z let 1962 až 1981, máme se tedy na co těšit.
    28. 2. 2006 19:18 (aktualizováno)
  • Internetový MAŠÍBL (magoři, šilenci, blbi): "Konečne celá pravda: Pre koho je určený Linux?"

    Samo Trnka, student angličtiny a estetiky na FF UKF v Nitre, dle vlastního hodnocení „nádejný prekladateľ a beznádejný grafik-diletant“ si to vyřídil jednou provždy na stránkách Žive.sk s operačním systémem Linux. Díky jeho blogu trnka.blog.sme.sk se o něm dozvíme více: „Som aj zakladajúcim členom Združenia nič netušiacich.“ Článek to veskrze prokazuje…
    27. 2. 2006 14:28 (aktualizováno)
  • Intel versus AMD: skutečně přituhuje

    Cenová a technologická válka mezi více méně jedinými hráči na trhu procesorů pro PC trvá už pěkně dlouho. Marketing obou stran zdůrazňuje leccos, ale musíme nyní přiznat společnosti Intel technologický náskok: 65nm technologie nese své ovoce a na trhu se objevují superlevné procesory s výkonem, který by před pár lety nebyl ani dostupný.
    24. 2. 2006 16:35 (aktualizováno)
  • Kancelář pro uvádění omylů toho, jehož jméno se nevyslovuje, na pravou míru: HT

    Citace z článku AMD používá „parazitující“ marketing: Parazitování na Intel HyperThreading (HT) AMD svůj Athlon 64 také propagovalo se zkratkou HT. Proč? Intel totiž mohutně zainvestoval do reklamní kampaně na Intel Pentium 4 HT, kde HT = HyperThreading, tedy schopnost Intel procesorů v určité situaci provádět dva thready současně, což AMD procesory neumí (a proto zaostávají například ve zpracování audia a videa)…
    24. 2. 2006 12:37 (aktualizováno)
  • Kancelář pro uvádění omylů toho, jehož jméno se nevyslovuje, na pravou míru: 64bitové AMD

    Citace z článku AMD používá „parazitující“ marketing: …a tak jediná teoretická výhoda 64-bitů byla v možnosti adresovat více než 4GB RAM, což je na desktopu ovšem zcela irelevantní a navíc to žádný současný desktopový chipset nepodporuje! AMD Athlon64/Opteron mají řadič paměti na procesoru, takže IMHO zmínka o chipsetu je v této věci irelevantní.
    23. 2. 2006 21:15 (aktualizováno)
  • Barbie programátorka

    Poslal jsem Gregovi odkaz na učební texty MI ČR a on mě trumfnul a přidělal mi další práci…
    23. 2. 2006 14:04 (aktualizováno)
  • Další potrat Ministerstva informatiky: Učební texty ke kurzům NPPG

    Po uvolnění eLearningových kurzů na Portálu veřejné správy jsem se domníval, že MI ČR již vyčerpalo svou letošní zásobu černého humoru, ale neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, jak podotýkala teta Kateřina. MI ČR ale uvolnilo ke stažení další paskvil. Když se po zveřejnění záměru použít pro NPPG brožurky společnosti Computer Press rozpoutala diskuse o jejich vhodnosti s převažujícím názorem tudy cesta nevede, očekával jsem spíše širší nabídku. Ale ministerstvo opět moudře vybralo.
    23. 2. 2006 13:58 (aktualizováno)
  • Windows System Performance Rating aneb Microsoft v další roli

    Nové verze MS Windows Vista přinesou novinku zvanou Windows System Performance Rating (WSPR), podle které bude výkon počítače s MS Vista hodnocen jako ve škole od jedničky do pětky dle ruského způsobu: 1 = low end, 5 = high end. Výkon počítače ovlivňuje spousta faktorů od výkonu procesoru či jeho jednotlivých částí, chipset, grafická karty, rychlost a velikost paměti atd., a samozřejmě něco jiného je výkon počítače pro hráče, pro vývojáře nebo pro kancelářskou práci, takže pouhých pět stupínků j
    20. 2. 2006 11:57 (aktualizováno)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).