Hlavní navigace

Názor ke článku Ekonomická strategie České republiky - jak financovat český národní dluh od JJ - @37 - pointa té úvahy je kde vzít...

  • 25. 9. 2009 13:31

    JJ (neregistrovaný)

    @37 - pointa té úvahy je kde vzít investovatelné peníze. Pokud Vaše peníze nebude chtít nikdo v zahraničí akceptovat, tak prostě v zahraniční nezainvestujete. V mezinárodních vztazích totiž i dnes částečně funguje to, co jsem popisoval u svobodného bankovnictví - nemůžete svoji měnu nikomu vnucovat. Podívejte se na zahraniční obchod a devisové hospodářství socialistického Československa, to je totiž víceméně stejná situace. Případně na KLDR, která se snaží tyhle problémy s obchodem řešit soběstačností za každou cenu.

    Problém vyrovnaného rozpočtu nemá s korporacemi apod nic do činění. Prostě ČR (a jiné státy) mají příliš rozežrané vlády, kterým současný (vládami, ne bankéři!) udržovaný systém nekrytých peněz a inflace umožňuje snadno utrácet na dluh, přičemž část tohoto utrácení jde na vlastní obohacení politické representace a jejich kamarádů a ještě větší část je podplácení voličů (vlastně náklad na zajištění a udržení příjmů ;-) ). A mimochodem, daleko větší problém než samostatná vyrovnanost státního rozpočtu je jeho podíl na HDP - tj. míra státního přerozdělování.

    IMHO si děláte velké iluse o státu a máte až poněkud marxistickou představu o teorii hodnoty a zlých korporacích. Mj. bankovní služby se výrazně neliší právě proto, že bankovnictví je jedním z nejvíce regulovaných odvědví lidské činnosti (a opět - regulovaných státem). Horší to je snad jen u zdravotních "pojišťoven". Pokud jde o banky, tak dokud si najdou svoje klienty (byť by to bylo jen kvůli barvě koberce), není na Vás ani na nikom jiném, aby určovat, kolik jich tu má a nemá být.

    No nic, pokusím se spáchat nějakou konsistentnější recensi na Money Masters a případně Money as Debt a pak pošlu link.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).