Hlavní navigace

Názor ke článku Ekonomická strategie České republiky - jak financovat český národní dluh od Honza Makovička - @30 - pokud jde o "státní" banku, díky...

  • 25. 9. 2009 12:03

    Honza Makovička (neregistrovaný)

    @30 - pokud jde o "státní" banku, díky za Vaše připomínky a otázky. Zamyslím se nad tím a zkusím ten koncept víc zreálnit.

    Pokud jde o to působení v zahraničí, to berte jako ten příklad s Komerční bankou. Pointa téhle úvahy není jak vydávat peníze ze vzduchu (to jsem asi dost nevhodně do spotu zatáhl), ale právě jen v podstatě investovat (státně) do ziskových podniků v zahraničí. Banka je jen příklad (i v době krize jich zkrachovalo jen pár, a z těch velkých jen jediná, je to prostě jistota zisku),

    A pokud jde o to odlévání peněz do zahraničí. Co mi vadí je to, že se tváříme, že je reálné, mít vyrovnaný rozpočet, i když peníze necháváme odtéct do zahraničí. To že odteče zisk po zdanění - to máte pravdu. Nechme stranou, že v ČR je daň pro korporace extrémně malá. Někdo namítne, že díky tomu sem jdou (já na to řeknu bohužel). Ale problém je, že ten zisk je pořád většina toho co firmy vydělají, a ty peníze odtečou pryč, a netočí se dál v tuzemské ekonomice. Kdyby zůstaly zde, tak samozřejmě představují opět příjmy dalších firem, které zase platí daně atd. Tím by se vyrovnanost rozpočtu stala reálnější.

    Pokud zůstanu u bank, tedy velmi podstatného penězovodu mimo ČR, protože všechny "naše" bank vlastní zahraniční banky, tak co podle vás nabízí lepšího, než kdyby je vlastnil tuzemský kapitál? Troufnu si dokonce říct, že to co dělají by zvládly s v podstatě stejným výsledkem dokonce i při státním vlastnictví, při respektování snížení efektivity v důsledku "státního" vlastnictví (ale jsou i výjimky, viz model ČEZ). Konec konců, v čem se celá ta plejáda soukromých komerčních bank vlastně liší? Jen reklamními spoty, jinak je to vše prašť jak uhoď, a to znám docela dobře služby jak pro retail tak pro podnikatele. Prakticky si nekonkurují produkty a službami, ale jen imagem (a to není důvod pro to mít jich tu 20+).

    S tím hříchem vs. zločinem - máte pravdu, omlouvám se za nepřesnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).