Hlavní navigace

Názor ke článku Ani Ježíškův táta letos nebude! od Arthur Dent - [127] Přidám se k Esovi: "SEBEVRAŽDA" je prezentována...

  • 24. 12. 2006 11:32

    Arthur Dent (neregistrovaný)

    [127] Přidám se k Esovi: "SEBEVRAŽDA" je prezentována jako cosi hnusné, odporné a špatné. To je výklad vzešlý z křesťanství na jeho počátku, kdy bylo potřeba tuto myšlenku indoktrinovat prostému lidu proto, aby hezky pracoval na svého krále a neremcal. Zvláštní je, že i religiózní společnosti jako byla stará řecká či římská, nepovažovaly sebevraždu za cosi "nehodného", ale za projev svobodné vůle. Sebevražda je "špatná" především pro krále (či stát), protože je připravuje o daňového poplatníka. Takže váš argument o sebevraždách v souvislosti s "obhajobou" lze říct i takto:

    "Podívejte se na lidi, kteří vsadili na jedničku - ateismus. Sklony k prosazování vlastní vůle, k překračování tabu, k přirozenému výběru partnera pro zajištění potomstva a dalším společnosti škodlivým jevům. A teď lidi, kteří vsadili na dvojku - víru. I u nich se podobné jevy objevují, ale v daleko nižší frekvenci. Vysvětlíte to jako náhodu?"

    Ne, vysvětlím to jako váš omyl. Pletete si "víru" a "náboženství". Vámi popisovaná nižší frekvence oněch veskrze přirozených jevů je dána nikoli vírou, ale náboženstvím, a je pochopitelná, protože prvořadým úkolem náboženství je omezit svobodnou volbu natolik, aby "ovečky" svým pánům neutíkaly... Výklad víry je pouze jejich nástrojem, nikoli podstatou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).