Hlavní navigace

Ani Ježíškův táta letos nebude!

18. 12. 2006 23:56 (aktualizováno) František Fuka

Po zveřejnění postu „Ježíšek letos nebude“ jsem zabředl do e-mailové komunikace s několika věřícími, kteří mě začali přesvědčovat, že Bůh existuje a že je možné to snadno dokázat. Což mě zaujalo, protože pokud mi někdo dokáže, že něco existuje, tak jsem ochoten tomu věřit – naopak, považoval bych se za idiota, pokud bych tomu v takovém případě nevěřil.

Bohužel, jejich „argumenty“ vypadají většinou takto:

„Bůh existuje, protože se to píše v Bibli.“

„Bůh existuje, protože v něj věří tolik lidí.“

„Bůh existuje, protože nikdo nedokázal, že neexistuje.“

„Bůh existuje, protože neexistuje evoluce. Evoluce neexistuje, protože z opice se nemůže za několik (set) tisíc let stát člověk, to je přece každému jasné.

„Bůh existuje, protože to někdy někdo řekl (např. Albert Einstein, Jan Pavel II., Charles Manson…).“

„Bůh existuje, protože ti, kteří tvrdí opak, jsou indoktrinováni komunismem.“

A konečně, můj nejoblíbenější: „Bůh existuje, protože to vím“.

Nemám nic proti tomu, když někdo věří v nějakou mytickou postavu, pokud tím neobtěžuje a neomezuje mě. Vlastně, myslím si, že by byl svět šťastnější a spokojenější, kdyby nikdo nevěřil v žádného Boha, ale to už je spíš takové filosofická otázka. Opravdu proti věřícím vlastně nic nemám a chápu, že jim to dělá dobře.

Ale nechápu jedno: Když zveřejním text, ze kterého je jasně patrné, že Bůh je pro mě něco na úrovni Polednice, a že jsem logicky založený, co to musí být za lidi, když mi začnou psát výše uvedené „argumenty“ a domnívají se, že mě jimi přesvědčí? Podotýkám, že větná stavba a gramatika byla ve všech případech v pořádku a že někteří z nich asi mají i nějaký vysokoškolský (necírkevní) titul. Jak je možné, že mají natolik vytlučenou z hlavy základní výrokovou logiku a snaží se někoho, kdo ji v hlavě má, přesvědčovat „argumenty“, které nemají s argumentací naprosto nic společného?

Vždyť tím škodí sami sobě…

A Vánocům.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).