Hlavní navigace

Google Analytics má nové rozhraní

20. 4. 2011 17:36 (aktualizováno) Karel Novák

V minulých dnech spustil Google nové rozhraní svého statistického nástroje Analytics. Podobně jako tomu je u Google AdSense, je nové rozhraní nabízeno k vyzkoušení. Dostanete se do něj jednoduše přes odkaz „Nová verze“ který je zobrazen vpravo nahoře.

Nová verze (Google Analytics)

Na blogu Dobrý web sice udávají, že pro získání nové verze je nutné požádat prostřednictvím formuláře, ale vzhledem k tomu že mě se odkaz na nové rozhraní zobrazil automaticky v obou účtech, které používám, tak si myslím, že to Google pustil plošně na všechny.

První dojmy

Můj první dojem z nového rozhraní Google Analytics je pozitivní. Myslím, že se Google pokusil hodně zjednodušit a zpřehlednit celé rozhraní. Podívejte se sami na srovnání staré a nové verze. Ta nová mi přijde přehlednější a čistší.

Staré rozhraní Google Analytics

Staré rozhraní Google Analytics

Nové rozhraní Google Analytics

Nové rozhraní Google Analytics

Na druhou stranu musím říci, že v novém rozhraní mi zmizelo celkem dost přehledů, které jsem byl zvyklý pravidelně používat. U některých to asi bude jenom tím, že se přesunuli někam, kde jsem je ještě nenašel, ale u ostatních mám pocit, že Google si řekl, že méně je více a část přehledů vypustil. (i když nové rozhraní je zatím ve verzi Beta, takže je možné že některé věci ze starého rozhraní se do toho nového ještě dostanou).

Další velmi pozitivní dojem je rychlost. Nové rozhraní Google Analytics mi přijde podstatně svižnější a rychlejší. U starého jsem na zobrazení přehledu musel čekat třeba i 10 vteřin, tady je vše „na kliknutí“ což se mi fakt líbí.

Další zajímavá věc je sekce Panely, která je hodně podobná Google. Na jedné stránce si mohu nastavit několik různých widgetů, určit si co se mi tam bude zobrazovat za data a jakou formou (graf, tabulka, časová osa). Takže nemusím procházet několik různých přehledů, ale prostě proletím očima jednu stránku a mám hned rychlý přehled co se právě děje. Podobných panelů se pak dá nastavit hned několik.

Kromě toho je v rozhraní i několik dalších nových změn, ale obecně spíše než revoluce je to jen evoluce směrem k zpřehlednění a zjednodušení práce i pro běžné uživatele.

A co vy, jak se vám nové rozhraní Google Analytics líbí?

Jak se vám líbí nové rozhraní Google Analytics

  • Líbí se mi
    40 %
  • Nelíbí se mi
    31 %
  • Zatím jsem neviděl
    29 %

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).