Hlavní navigace

České diskuse aneb Slashdot

8. 9. 2006 10:53 (aktualizováno) suchy

Diskuse pod články. To je jeden velký povzdech. Dříve to byl velký bonus. Na internetu dříve bylo minumum lidí a většinou byli z akademického prostředí, takže pokud přispívali, tak měli většinou co říci. Zkuste se vrátit v čase a podívat se na rok 1999. Pod článkem eCity po čtyřech týdnech není žádný (!) příspěvek. A jaké bylo svého času eCity horké téma. Na všeobecných Novinkách je v bouřlivé době „Internet proti monopolu“ pod článkem Internet vs. SPT Telecom: Hlavo 22, smekni! zobrazeno 7 slovy sedm příspěvků! Srovnejte si s dnešním Topolánek s Paroubkem se už neshodnou ani na formě schůzky s více než čtyřmi tisíci příspěvky!

Zatímco dříve byl člověk rád za příspěvek, který většinou článek dále posunul, tak dnes nejenomže nemáte čas všechny číst (a v uvedeném případě by to ani nebylo v lidské síle), tak kvalita příspěvků je velmi nevalná (a to je ještě silný eufemismus). Proto také většina webů zavedla hodnocení příspěvků. Z těchto nových diskusí vypíchnu Novinky.cz a diskuse na webech Internet Infa. Bohužel ani jeden z těchto modelů není plně funkční.

Diskuse typu Novinky.cz mají problém, že umožnují moderovat každému a navíc se stejnou váhou. Vzhledem k tomu, že většina diskutujících jsou trolové (taky eufemismus), tak logicky i nejvíce hodnocené příspěvky jsou lejna („Jirko, neustup ani o píď !!“ nebo „Dáme si změnu a oddych od politiky – Kdo nesnáší Spartu Praha,ať klikne“).

To diskuse pod weby iinfa je oněco lepší, protože ne každý má stejný hlas. Uživatelé s kladně hodnocenými příspěvky mají větší hlas. Bohužel mají automaticky i větší váhu jejich příspěvky, což ne vždy v realitě platí. Navíc i takový typ diskuse by na masovějším webu neobstál, protože ani 4 tisíce sbalených příspěvků nepřehlédnete.

Navíc pokud se má dostát původu slova diskuse a skutečně diskutovat o tématu, tak jsou staré články pohřbeny, protože uživatel se k diskusi vrátí tak jednou, maximálně dvakrát. Takže pokud není na nový příspěvek upozorněn (což např. na tomto blogu není), tak se mnohé příspěvky do diskuse nedočkají reakce, ačkoliv by si ji někdy více než zasloužili.

Česká scéna jednoznačně potřebuje nový typ diskusí a ty rozšířit na většinu webů. Obávám se ale že vydavatele k tomu nic tlačit nebude, protože stávájící systém jim přinese rozhodně více zobrazený stránek (a více zobrazené reklamy), kdežto nový systém jim zřejmě více uživatelů nepřinese. Co s tím? Nevím.

Snad se zde objeví kopie zavedeného formátu ze zahraničí, tak jako se zde úspěšně objevili linkuj.cz nebo např. libimseti.cz. Mám teď na mysli slashdot.com, jenž má asi nejvíce promyšlený systém diskusí vůbec. Takže prosím a křičím: Vemte někdo jejich volně dostupný kód Slashcode a představte českou kopii Slashdotu. Vůbec mi nebude vadit případné plagiatorství.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).