Hlavní navigace

Budeme v budoucnu používat doménová jména?

23. 8. 2006 22:18 (aktualizováno) suchy

Před pár dny jsem na svém oblíbeném rádiu Student slyšel upoutávku na festival Lumírova tříska. Festival mě zaujal, ale mnohem více mě zaujala téměř nevinná větička na konci upoutávky: „… a webové stránky – jo ty máme, ale už jsem zapoměl adresu, najděte si ji sami ve vyhledávači.“ Upoutávka byla, pravda, v komickém duchu, ale … Dlouho jsem nad tím přemýšlel. Zda je dobré zveřejňovat klasické URL, nebo zda to neprovést stejně jako tvůrci této upoutávky.

Když přemýšlím nad zadáváním URL, tak si vybavuji telefonáty se svou mamkou:
„Zadej prosím do adresy (takový ten řádek nahoře) text ‚foo.bar.cz‘.“
„Aha už píšu wé wé wé tečka foo…“
„Ne počkej žádné www, to jsem přece neříkal!“
„Ale to tam přece musí být!“
„Ne nemusí. Prostě piš přesně co ti říkám: foo.bar.cz“
„A mám tam napsat to http před tím?…“
A tak dále. Po pěti minutách rezignovaně:
„Víš co? Kašli na to a napiš do vyhledávání seznamu foo bar a klikni na první odkaz.“
„A proč jsi to neřekl hned!“

Nebo každý rok vzpomínám na web své zdravotní pojišťovny (Pojišťovna ministersva vnitra). Intuitivně zkusím pmv.cz. Nic. Tak zkusím zpmv.cz. Taky nic. Resp. teď to někdo zabral a aspoň tam uvedl správný odkaz na zpmvcr.cz. Většinou na tento „intiutivní“ název přijdu přes vyhledávač a výraz „Pojišťovna ministersva vnitra“.

Když nad tím tak přemýšlím, tak si nepamatuji, kdy jsem zadával URL přímo (teda kromě webů, které používám denně – a ty mám stejně v bookmarcích).

Kde je vlastně problém? Někdy vlastníci ne zrovna vhodně zvolili jméno domény (skoro celá kategorie „Instituce“ v katalozích, např www.ssosoom-msv.cz ). Ale na druhou stranu už je dnes problém nalézt vhodné jméno, které už není obsazené (cp.cz vs. cpoj.cz). A to jsme stále v počátcích internetu. Co až tu bude naplno IP6 a i ty pověstné ledničky budou mít IP adresu, vlastní doménu. A doménový prostor bude totálně přecpaný?

Myslím, že stále častěji se budeme setkávat s adresami typu „ve vyhledáváčích jsme pod Liga vozíčkářů“, než pod kostrbatým „ligavoz.cz – né vozickaru, ale jeno voz; a je to dohromady, bez pomlcky“.

Domény s námi rozhodně zůstanou, ale tak jako už dneska nikdo (normální, admini nejsou normální) nepoužívá IP adresy, tak časem přejdeme od domén k něčemu vyššímu, k nějaké nadstavbě nad doménami. Budou to právě vyhledávače a jejich API? Budeme používat adresy typu „ggl:Lumírova tříska“? Pro windowisty: ggl je zkratka v Konqueroru pro Google I'm feeling lucky. Nevím, nechám se budoucností překvapit.

P.S. A na ten festival se stejně nedostanu, protože budu akorát ve vlaku na cestě. Škoda.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).